Tagliatelle z kurkami i Pancettą

Sezon na kurki trwa w najlepsze, wypadałoby zatem zaproponować jakiś dobry przepis. A skoro naszym ulubionym, kulinarnym motywem są pasty to, oczywiście będzie to przepis na... zgadliście, makaron! 😆 Przedstawiam zatem domowej roboty Tagliatelle z kurkami i Pancettą. Przepis taki, jaki lubimy najbardziej czyli prosty, szybki i bardzo, ale to bardzo smaczny. 👍

P.S. Kurki po włosku nazywają się: "Finferli". Prawda, że pięknie to brzmi? 😍

Składniki (na 2 osoby 👱👱 ):

1. Makaron:

  • 200g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00")
  • 2 duże jajka (tak po 70g każde, w razie potrzeby można dodać minimalną ilość wody)

2. Sos: 

  • 200g świeżych kurek
  • 100g białej części pora (opcjonalnie można użyć po prostu cebuli)
  • 50g Pancetty
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2-3 gałązki świeżego majeranku
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • oliwa (najlepsza jaką mamy)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Makaron:

  • z mąki i jajek zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej;
  • gotowe ciasto cienko rozwałkować (najlepiej maszynką) i pociąć na preferowaną szerokość.

2. Sos:

  • kurki oczyścić, opłukać, osuszyć na sicie i, w miarę potrzeby pokroić na dość duże kawałki;
  • pora pokroić w półplasterki, Pancettę w kostkę;
  • czosnek obrać i drobno posiekać, pietruszkę posiekać (choć już nie tak drobno 😉) także;
  • makaron gotujemy al dente, w dużej ilości dobrze osolonej wody (w przypadku świeżego, 5-6 minut powinno wystarczyć)
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy chlust oliwy i podsmażamy Pancettę aż delikatnie się zrumieni;
  • dodajemy pora, majeranek i czosnek i smażymy, mieszając 2-3 minuty;
  • podlewamy winem i wrzucamy kurki i pietruszkę;
  • dusimy całość, na średnim ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby dodajemy trochę wody spod makaronu; 
  • doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem;
  • ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z sosem. Mieszamy wszystko dokładnie i serwujemy natychmiast.

Smacznego! 😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz