Rodzaje pasty

  • Corzetti - typ pasty o średniowiecznym rodowodzie, pochodzący z Ligurii. Charakterystyczny wygląd zawdzięcza użyciu specjalnych, rzeźbionych drewnianych stempli. Robiony z mąki i jajek lub samych żółtek, z dodatkiem białego wina. Najczęściej podawany z sosem orzechowym Salsa di noci lub z masłem i orzeszkami piniowymi.
  • Gnocchetti sardi - patrz: Malloreddus
  • Linguine - typ pasty pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti. W odróżnieniu od Spaghetti, Linguine są w przekroju spłaszczone. Robiony z semoli i wody. Alternatywne nazwy to: Bavette i Trenette.
Linguine
  • Malloreddus - (zwany także: Gnocchetti sardi) typ pasty charakterystyczny dla Sardynii. Robiony z semoli, wody i soli. Zgodnie z tradycją może być dodatkowo barwiony szafranem. Najbardziej znany przepis to: Malloreddus alla campidanese.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza