Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów.

Spaghetti al pesto di pomodori secchi

(Spaghetti al pesto di pomodori secchi)

Pesto alla Genovese już było, teraz czas na wersję sycylijską czyli pesto z suszonych pomidorów. 

Składniki:

  • 300g makaronu - tym razem użyłem gotowego spaghetti, najlepszej chyba włoskiej marki: De Cecco. Ich pasta jest, w przeciwieństwie do większości producentów "trafilata al bronzo" czyli wyciskana przez trafile (sita) z brązu.
  • 100g pomidorów suszonych (w oleju)
  • 70g migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 liści bazylii
  • 50g startego Parmezanu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 60-80ml oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Wykonanie:



1. Przygotowujemy pesto:

  • migdały sparzamy wrzątkiem i obieramy.
  • obrane migdały prażymy na suchej patelni, na złoty kolor.
  • uprażone migdały mielimy grubo w malakserze lub blenderze.
  • zmielone migdały wyjmujemy i odkładamy na bok.

A teraz mała, magiczna sztuczka 😀 z malaksera/blendera wyjmujemy ostrza, myjemy i... wkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Chodzi tutaj oto, żeby pesto w czasie blendowania się nie zagrzało i przez to nie utleniło, inaczej grozi to pogorszeniem smaku. Sposób ten przydaje się także przy robieniu Pesto alla Genovese.

  • czosnek obieramy, przecinamy ząbki na pół i usuwamy ze środka kiełki (czosnek jest przez to łagodniejszy w smaku).
  • do malaksera/blendera wrzucamy pomidory, czosnek, bazylię, ocet balsamiczny oraz sól i blendujemy ok. 30 sekund.
  • dodajemy parmezan i blendujemy kolejne 30 sekund.
  • powoli wlewamy oliwę, blendując krótkimi pulsami, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • na koniec dodajemy migdały, krótko blendujemy raz jeszcze i, w razie konieczności dodajemy jeszcze trochę oliwy.

Gotowe pesto, o ile nie będzie z miejsca wykorzystane, możemy przełożyć do zamykanego szczelnie pojemnika i schować do lodówki. Można je tak przechowywać kilka dni.

2. Przygotowujemy makaron:

  • makaron gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody.
  • ugotowany makaron odcedzamy (nie zapominając o zachowaniu ok. 1/2 szklanki wody w której się gotował).
  • do naczynia w którym makaron zostanie wydany na stół wrzucamy odpowiednią porcję pesto i rozprowadzamy je kilkoma łyżkami wody w której gotował się makaron.
  • wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy go z pesto, w razie potrzeby dodając więcej wody.
  • serwujemy posypany solidną porcją startego Parmezanu.

Smacznego! 😀 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz