Tagliatelle z pesto i pieczonymi pomidorkami


 

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti

(Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti)

Przepyszna pasta, w sam raz na ponure, jesienne dni :)


Składniki:

  • 250g makaronu (najlepiej świeżego, Tagliatelle)
  • pesto (znów, najlepiej świeże, przepis: tu)
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • cukier trzcinowy
  • sól I pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  • pomidorki przekrawamy na pół, układamy na blasze (przyda się podkład z papieru do pieczenia)
  • posypujemy cukrem trzcinowym, doprawiamy solą i pieprzem i, na koniec skrapiamy oliwą.
  • pieczemy w piekarniku w 180 °C przez około 40 minut aż zaczną się karmelizować.
  • makaron gotujemy al dente.
  • jak przystało na ludzi cywilizowanych, ograniczamy się do odcedzenia ugotowanego makaronu, mieszamy go z pesto i serwujemy z pomidorkami.


Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz