Makaron z groszkiem i pancettą

Tagliatelle con piselli e pancetta.

Tagliatelle con piselli e pancetta.

Ten przepis "chodził za mną" już od jakiegoś czasu. Z różnych jednak powodów zwlekałem z zabraniem się za niego do czasu kiedy już, prawie(!), świeży groszek zniknął ze sklepowych półek. 

W końcu jednak złapałem się na tym, że za oknem mamy już w zasadzie jesień a ja wciąż chciałbym poczuć trochę lata. Choćby i tylko na talerzu. Wybrałem się zatem na szybkie zakupy (na szczęście to jeden z tych przepisów z naprawdę krótką listą składników) i oto jest…

Składniki (na 4 osoby 👱👱👱👱):

  • 400g makaronu w typie wstążek – tagliatelle,lasagnette czy pappardelle (u mnie, świeże tagliatelle własnej roboty bo domowy makaron zawsze najlepszy 😏)   
  • 200g świeżego groszku (Uwaga! Podana waga po obraniu. Można zastąpić mrożonym)
  • 1-2 spore szalotki
  • 100g pancetty
  • pęczek pietruszki
  • 250ml bulionu (u mnie wołowy ale można użyć np. warzywnego)
  • oliwa (najlepsza jaką mamy)
  • orzeszek masła
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan do posypania

Wykonanie:

  • Groszek, jeśli trzeba, wyłuskać. Pancettę pokroić w kostkę. Szalotki obrać i drobno posiekać. Posiekać pietruszkę;
  • Na patelni rozgrzać chlust oliwy, wrzucić szalotki, pancettę i pietruszkę. Podsmażać na średnim ogniu aż cebulka się zeszkli a pancetta zacznie złocić; 
  • Podlać bulionem i wrzucić groszek. Doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować na małym ogniu aż groszek przestanie być surowy a cały sos zgęstnieje (powinno to zająć ok. 10 minut);
  • W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości mocno osolonej wody (świeży makaron gotuje się znacznie krócej więc potrzebuje odpowiednio bardziej słonej wody);
  • Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z sosem, dodać masło. Całość wymieszać i podawać natychmiast, posypawszy startym parmezanem.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz