Makaron z ragù z kangura

Mafaldine al ragù di canguro

Zdarza się Wam czasem, że macie w lodówce czy zamrażarce piękny kawałek mięsa i jednocześnie żadnego pomysłu na przepis, który byłby go wart? No, ja tak właśnie miałem z kangurem, który czekał cierpliwie na dzień kiedy w końcu wymyślę jak by go smakowicie zagospodarować.

I w końcu mnie olśniło. Jakby nie patrzeć, kangur, pomimo niejakiej egzotyczności (w każdym razie u nas) nadal jest jedną z odmian dziczyzny. A włoskie ragù z dziczyzny, w połączeniu z własnej roboty makaronem to jest właśnie to na co miałem ochotę. 

Zatem, jeśli Wy też macie problem co zrobić z nadmiarowym kawałkiem kangura 😋, zapraszam... 

Składniki (na 4 osoby👱👱👱👱)

1. Marynata:

  • 0,5l czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 goździki

2.  Ragù:

  • 300g mięsa z kangura (oczywiście, może być także i inna dziczyzna)
  • 100g Pancetty
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 butelka (0,7l) passaty
  • 100ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 100ml mleka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • oliwa (jak zawsze – najlepsza jaką mamy)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

3. Makaron:

  • 400g makaronu, najlepiej świeżego w typie szerokich wstążek

Wykonanie:

1. Marynowanie:

  • mięso pokroić na części, warzywa obrać i pokroić na kawałki (nie potrzeba zbyt drobno);
  • do odpowiednio dużej miski wkładamy mięso, pokrojone warzywa i zioła i przyprawy, po czym zalewamy wszystko winem;
  • mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

2.  Ragù:

  • wyjmujemy mięso z marynaty (pozostałe składniki wyrzucamy, nie będą nam już potrzebne i siekamy tak drobno jak potrafimy. Oczywiście, można też mięso po prostu zmielić ale siekane da nam ostatecznie znacznie ciekawszą teksturę;
  • Pancettę kroimy w drobną kostkę;
  • cebulę, marchew i selera obieramy i siekamy bardzo drobno (dobrze jest użyć mezzaluny, jeśli takową posiadamy);
  • tymianek i rozmaryn obieramy z łodyżek i drobno siekamy;
  • na głębokiej i dużej patelni, lub w rondlu rozgrzewamy solidny chlust oliwy i wrzucamy posiekane warzywa oraz zioła;
  • smażymy ok. 8 minut, mieszając, do chwili kiedy zauważymy, że zaczynają się delikatnie złocić po czym dorzucamy Pancettę;
  • smażymy kolejne 5 minut i dodajemy posiekane mięso kangura;
  • smażymy dalej, znów 5 minut (mięso w tym czasie puści soki) i podlewamy wszystko winem. Redukujemy;
  • kiedy wino odparuje, zmniejszamy ogień do minimum, wlewamy passatę, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku (ja dodałem jeszcze Harissę, bo lubię);
  • dusimy pod przykryciem, na najmniejszym płomieniu, przez 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając i pilnując żeby ragù nam się nie przypaliło;
  • po pierwszej godzinie duszenia dodajemy mleko a później, w razie potrzeby podlewamy wodą;


  • kiedy nasze ragù jest gotowe, gotujemy makaron al dente, w dużej ilości mocno osolonej wody odcedzamy, wrzucamy na patelnię z  ragù, wszystko dokładnie mieszamy i serwujemy natychmiast, posypując na talerzach siekaną pietruszką.

Smacznego! 😀


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz