Duński chleb żytni - Rugbrød


  (Rugbrød med surdej)

Nie samym makaronem żyje człowiek. Czasami można się też pobawić w pieczenie chleba. Przedstawiam zatem duński Rugbrød. Chleb pieczony powszechnie w duńskich domach, na który każda praktycznie rodzina ma własną, przekazywaną z pokolenia na pokolenie receptę.

Nie oszukujmy się, ten chleb to cegła 😜. Uderzenie nim kogoś mogłoby być uznane za atak z "użyciem niebezpiecznego narzędzia". Ale smakowo... petarda. I do tego idealny, ale to naprawdę i-de-al-ny do kanapek. Zwarty, daje się kroić cieniutko, świetnie współgra z wytrawnymi dodatkami. No i, poza czasem potrzebnym na wyrastanie, nie wymaga wiele zachodu. Ot, wymieszać wszystko i tyle.

Składniki:

  • 300 g łamanego żyta
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g nasion dyni
  • 50 g nasion chia (można zastąpić siemieniem lnianym)
  • 50 g siemienia lnianego (można zastąpić nasionami chia) - czyż nie jest piękne duńskie słowo: "hørfrø"? 😀
  • 15 g soli
  • 1 łyżka syropu słodowego lub miodu (ewentualnie melasa)
  • 0,5 litra piwa typu porter
  • 300 ml wrzątku
  • 100 g aktywnego zakwasu (im bardziej aktywny tym lepiej)
  • 300 g mąki żytniej, typ 720
  • 1 foremka 10x10x30cm

Wykonanie:

  • Łączymy wszystkie ziarna, sól, słód (lub melasę). Zalewamy wrzątkiem i piwem. Odstawiamy na ok. 60 minut aż płyny solidnie się wchłoną;
  • Dodajemy mąkę i zakwas. Mieszamy dokładnie (można robotem);
  • Wkładamy do natłuszczonej odpowiednio (polecam Carlex) formy i... odstawiamy na ok. 20 godzin w temperaturze pokojowej (serio, on wyrasta BARDZO wolno);
  • Kiedy wyrośnie do brzegów formy, NAKŁUWAMY (uwaga: to ważne!) kilkanaście razy do dna formy ostrym patyczkiem, bądź drutem;
  • Pieczemy w 170 stopniach 1h 45 minut, wyjmujemy z formy i pieczemy kolejne 15 minut;
  • Po upieczeniu przykrywamy lub zawijamy w folię i odczekujemy 24h przed krojeniem.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz