Spaghetti aglio olio e peperoncino z suszonymi pomidorami i bułką tartą

 


(Spaghetti aglio olio e peperoncino con pomodori secchi e pangrattato)

Trochę nieoczywista, dla nas - Polaków wariacja na temat klasycznego spaghetti aglio olio. Danie proste i szybkie w wykonaniu (a takie przecież lubimy najbardziej 😉), zarazem lekkie i sycące. I, przy okazji 100% wege, gdyby dla kogoś było to akurat istotne.


Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka pepperoni
  • 4 suszone pomidory (nie w oleju!)
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki bułki tartej
  • oliwa
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: tarty Parmezan lub Pecorino do posypania.


Wykonanie:

  • pomidory namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu winnego na co najmniej 30 minut;
  • namoczone pomidory drobno pokroić;
  • czosnek obrać, każdy ząbek przepołowić i usunąć ze środka kiełek;
  • papryczkę przeciąć wzdłuż i usunąć pestki;
  • na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i zrumienić na niej bułkę tartą, uważając by jej nie spalić;
  • ugotować spaghetti w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania;
  • na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i pepperoni. Smażyć, mieszając 2-3 minuty;
  • czosnek i papryczkę usunąć, wrzucić makaron i pomidory. Podlać zachowaną woda z gotowania makaronu i gotować 2-3 minuty aż większość jej odparuje.
  • makaron serwować posypany tartą bułką i, w zależności od preferencji, startym serem.


Smacznego! 😀 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza