(Spaghetti aglio olio e peperoncino con pomodori secchi e pangrattato)
Trochę nieoczywista, dla nas - Polaków wariacja na temat klasycznego spaghetti aglio olio. Danie proste i szybkie w wykonaniu (a takie przecież lubimy najbardziej 😉), zarazem lekkie i sycące. I, przy okazji 100% wege, gdyby dla kogoś było to akurat istotne.
Składniki:
- 300 g spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka pepperoni
- 4 suszone pomidory (nie w oleju!)
- 2 łyżki octu z białego wina
- 4 łyżki bułki tartej
- oliwa
- sól do smaku
- opcjonalnie: tarty Parmezan lub Pecorino do posypania.
Wykonanie:
- pomidory namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu winnego na co najmniej 30 minut;
- namoczone pomidory drobno pokroić;
- czosnek obrać, każdy ząbek przepołowić i usunąć ze środka kiełek;
- papryczkę przeciąć wzdłuż i usunąć pestki;
- na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i zrumienić na niej bułkę tartą, uważając by jej nie spalić;
- ugotować spaghetti w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania;
- na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i pepperoni. Smażyć, mieszając 2-3 minuty;
- czosnek i papryczkę usunąć, wrzucić makaron i pomidory. Podlać zachowaną woda z gotowania makaronu i gotować 2-3 minuty aż większość jej odparuje.
- makaron serwować posypany tartą bułką i, w zależności od preferencji, startym serem.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz