Tagliatelle z boczniakami

 

(Tagliatelle con funghi pleurotus)

Tagliatelle z boczniakami. Proste, szybkie, pyszne 😀

Składniki:

  • 250g makaronu (tagliatelle, linguine lub penne)
  • 300g boczniaków
  • pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szklanka (250ml) białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz, płatki chili
  • oliwa

Wykonanie:

  • boczniaki pokroić w paski, pietruszkę i czosnek posiekać.
  • na patelni rozgrzać 2 solidny chlust oliwy, wrzucić boczniaki i smażyć, na średnim ogniu ok. 10 minut aż zaczną się lekko rumienić.
  • grzyby przesunąć do krawędzi patelni na środek wylać łyżkę oliwy i wrzucić pietruszkę z czosnkiem.
  • podsmażyć chwilę i wymieszać z grzybami.
  • całość podlać winem, doprawić solą, pieprzem i chili i zredukować. 
  • poddusić na małym ogniu kolejne 5 minut.
  • w międzyczasie ugotować makaron al dente w dobrze osolonej wodzie.
  • makaron odcedzić, przerzucić na patelnię i wymieszać z grzybami.
  • serwować posypany startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną pietruszką.


Smacznego! 😀 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz