(Tagliatelle con funghi pleurotus)
Tagliatelle z boczniakami. Proste, szybkie, pyszne 😀
Składniki:
- 250g makaronu (tagliatelle, linguine lub penne)
- 300g boczniaków
- pęczek pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- szklanka (250ml) białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz, płatki chili
- oliwa
Wykonanie:
- boczniaki pokroić w paski, pietruszkę i czosnek posiekać.
- na patelni rozgrzać 2 solidny chlust oliwy, wrzucić boczniaki i smażyć, na średnim ogniu ok. 10 minut aż zaczną się lekko rumienić.
- grzyby przesunąć do krawędzi patelni na środek wylać łyżkę oliwy i wrzucić pietruszkę z czosnkiem.
- podsmażyć chwilę i wymieszać z grzybami.
- całość podlać winem, doprawić solą, pieprzem i chili i zredukować.
- poddusić na małym ogniu kolejne 5 minut.
- w międzyczasie ugotować makaron al dente w dobrze osolonej wodzie.
- makaron odcedzić, przerzucić na patelnię i wymieszać z grzybami.
- serwować posypany startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną pietruszką.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz