Tagliatelle z boczniakami

 

(Tagliatelle con funghi pleurotus)

Tagliatelle z boczniakami. Proste, szybkie, pyszne 馃榾

Sk艂adniki:

  • 250g makaronu (tagliatelle, linguine lub penne)
  • 300g boczniak贸w
  • p臋czek pietruszki
  • 1-2 z膮bki czosnku
  • szklanka (250ml) bia艂ego, wytrawnego wina
  • s贸l, pieprz, p艂atki chili
  • oliwa

Wykonanie:

  • boczniaki pokroi膰 w paski, pietruszk臋 i czosnek posieka膰.
  • na patelni rozgrza膰 2 solidny chlust oliwy, wrzuci膰 boczniaki i sma偶y膰, na 艣rednim ogniu ok. 10 minut a偶 zaczn膮 si臋 lekko rumieni膰.
  • grzyby przesun膮膰 do kraw臋dzi patelni na 艣rodek wyla膰 艂y偶k臋 oliwy i wrzuci膰 pietruszk臋 z czosnkiem.
  • podsma偶y膰 chwil臋 i wymiesza膰 z grzybami.
  • ca艂o艣膰 podla膰 winem, doprawi膰 sol膮, pieprzem i chili i zredukowa膰. 
  • poddusi膰 na ma艂ym ogniu kolejne 5 minut.
  • w mi臋dzyczasie ugotowa膰 makaron al dente w dobrze osolonej wodzie.
  • makaron odcedzi膰, przerzuci膰 na patelni臋 i wymiesza膰 z grzybami.
  • serwowa膰 posypany startym parmezanem, 艣wie偶o zmielonym pieprzem i posiekan膮 pietruszk膮.


Smacznego! 馃榾 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza