"Shirazi" oznacza: "z Szirazu". Sziraz jest miastem w południowym Iranie, u podnóża gór Zagros, ośrodkiem administracyjnym stanu Fars i dawną stolica Persji. Z Szirazu pochodzili dwaj, słynni perscy poeci: Sadi i Hafez.
Dla mnie osobiście sałatka ta jest kulinarnym odkryciem roku 😀 Połączenie mięty i soku z limonki z ogórkiem i pomidorem daje niesamowite wrażenia smakowe. Wiem, że będzie się na moim stole pojawiała często bo jest po prostu rewelacyjna. A przy tym bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
Na sałatkę:
- 1 długi ogórek
- 3 dojrzałe pomidory rzymskie
- ½ średniej, czerwonej cebuli
- ½ słodkiej lub ostrej zielonej papryki (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- suszona mięta
- sumak (opcjonalnie)
Na dressing:
- ⅓ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki otartej skórki z limonki
- 3 łyżki soku z limonki (w oryginalnym przepisie używany jest sok z kwaśnych winogron, nazywany w Farsi ab-ghooreh - niestety, w Polsce nie do dostania)
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć pestki. Pomidory przekroić i także usunąć pestki.
- ogórki, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski.
- jeśli używamy zielonej papryki, pokroić ją bardzo drobno i dodać do pozostałych warzyw.
- dodać posiekaną kolendrę.
- w oddzielnym naczyniu przygotować dressing - zmieszać sok z limonki, otartą skórkę, sól, pieprz i oliwę.
- dressingiem polać sałatkę, doprawić suszoną miętą i ew. sumakiem. Zamieszać.
- serwować od razu po wymieszaniu.
Uwaga: składniki sałatki (bez dressingu) można przygotować z wyprzedzeniem i przechować do kilku godzin w lodówce. Wymieszać z dressingiem i doprawić bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz