Perska sałatka Shirazi.


"Shirazi" oznacza: "z Szirazu". Sziraz jest miastem w południowym Iranie, u podnóża gór Zagros, ośrodkiem administracyjnym stanu Fars i dawną stolica Persji. Z Szirazu pochodzili dwaj, słynni perscy poeci: Sadi i Hafez.

Dla mnie osobiście sałatka ta jest kulinarnym odkryciem roku 😀 Połączenie mięty i soku z limonki z ogórkiem i pomidorem daje niesamowite wrażenia smakowe. Wiem, że będzie się na moim stole pojawiała często bo jest po prostu rewelacyjna. A przy tym bardzo prosta w wykonaniu.

Składniki:

Na sałatkę:

  • 1 długi ogórek
  • 3 dojrzałe pomidory rzymskie
  • ½ średniej, czerwonej cebuli
  • ½ słodkiej lub ostrej zielonej papryki (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • suszona mięta
  • sumak (opcjonalnie)

Na dressing:

  • ⅓ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki otartej skórki z limonki
  • 3 łyżki soku z limonki (w oryginalnym przepisie używany jest sok z kwaśnych winogron, nazywany w Farsi ab-ghooreh - niestety, w Polsce nie do dostania)
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć pestki. Pomidory przekroić i także usunąć pestki.
  • ogórki, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski.
  • jeśli używamy zielonej papryki, pokroić ją bardzo drobno i dodać do pozostałych warzyw.
  • dodać posiekaną kolendrę.

  • w oddzielnym naczyniu przygotować dressing - zmieszać sok z limonki, otartą skórkę, sól, pieprz i oliwę.
  • dressingiem polać sałatkę, doprawić suszoną miętą i ew. sumakiem. Zamieszać.
  • serwować od razu po wymieszaniu.

Uwaga: składniki sałatki (bez dressingu) można przygotować z wyprzedzeniem i przechować do kilku godzin w lodówce. Wymieszać z dressingiem i doprawić bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza