Jeśli nie znacie jeszcze sera Scamorza to najwyższy czas nadrobić tę zaległość. 😉
Na początek parę informacji:
Scamorza affumicata to tradycyjny, krótko dojrzewający, wędzony ser z mleka krowiego pochodzący z południowych Włoch. Wyróżnia go charakterystyczny kształt gruszki (często przewiązany tasiemką), brązowa skórka oraz białe lub słomkowe, kremowe wnętrze. Scamorza jest w smaku jest bardziej wyrazista niż np. Mozzarella i ma lekko dymny posmak z wyczuwalną nutą słodyczy. Scamorza doskonale topi się podczas pieczenia i dlatego najczęściej używana jest do pizzy, zapiekanek i grzanek ale też fantastycznie i kremowo rozpuszcza w sosach do pasty. I o tym właśnie dziś się przekonamy… 😋
- Poziom trudności: łatwe
- Czas przygotowania: ok 15 minut
- Czas wykonania: ok. 20 minut
Składniki (na 4 osoby 👱👱👱👱):
- 400g makaronu, krótkiego i grubego typu (Paccheri, Rotelle lub, jak u mnie Rigatoni)
- 800g pomidorków
- 200g Scamorzy (można, oczywiście więcej 😉)
- 6 ząbków czosnku
- garść liści bazylii
- sól i pieprz
- oliwa
- opcjonalnie: szczypta brązowego cukru, gdyby pomidorki nie były dość słodkie
Wykonanie:
- Scamorzę kroimy w drobną kostkę, pomidorki płuczemy i nakłuwamy widelcem (nie jest to niezbędne ale pomaga podczas gotowania), czosnek obieramy i drobno siekamy, bazylię kroimy w szyfonadę;
- w głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy przez krótką chwilę czosnek (nie wolno mu pozwolić zbrązowieć bo zrobi się gorzki!);
- dorzucamy pomidorki i dusimy, mieszając aż zaczną się rozpadać;
- pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem (oraz, jeśli trzeba cukrem) i dodajemy posiekaną bazylię;
- w międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie;
- ugotowany makaron odcedzamy (zachowując ok. pół szklanki wody w której się gotował) i dodajemy do sosu;
- dorzucamy pokrojoną Scamorzę i wszystko dokładnie mieszamy na ogniu aż ser się roztopi i całość gładko się połączy. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody spod makaronu.
Serwujemy natychmiast i staramy się nie być zbyt nachalni wylizując talerz… 😋
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz