Makaron alla Sorrentina

Pasta alla Sorrentina
Pasta alla Sorrentina

Jeśli nie znacie jeszcze sera Scamorza to najwyższy czas nadrobić tę zaległość. 😉

Na początek parę informacji: 

Scamorza affumicata to tradycyjny, krótko dojrzewający, wędzony ser z mleka krowiego pochodzący z południowych Włoch. Wyróżnia go charakterystyczny kształt gruszki (często przewiązany tasiemką), brązowa skórka oraz białe lub słomkowe, kremowe wnętrze. Scamorza jest w smaku jest bardziej wyrazista niż np. Mozzarella i ma lekko dymny posmak z wyczuwalną nutą słodyczy. Scamorza doskonale topi się podczas pieczenia i dlatego najczęściej używana jest do pizzy, zapiekanek i grzanek ale też fantastycznie i kremowo rozpuszcza w sosach do pasty. I o tym właśnie dziś się przekonamy… 😋


  • Poziom trudności: łatwe
  • Czas przygotowania: ok 15 minut
  • Czas wykonania: ok. 20 minut 


Składniki (na 4 osoby 👱👱👱👱):

  • 400g makaronu, krótkiego i grubego typu (Paccheri, Rotelle lub, jak u mnie Rigatoni)
  • 800g pomidorków 
  • 200g Scamorzy (można, oczywiście więcej 😉)
  • 6 ząbków czosnku
  • garść liści bazylii
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • opcjonalnie: szczypta brązowego cukru, gdyby pomidorki nie były dość słodkie


Wykonanie:

  • Scamorzę kroimy w drobną kostkę, pomidorki płuczemy i nakłuwamy widelcem (nie jest to niezbędne ale pomaga podczas gotowania), czosnek obieramy i drobno siekamy, bazylię kroimy w szyfonadę;
  • w głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy przez krótką chwilę czosnek (nie wolno mu pozwolić zbrązowieć bo zrobi się gorzki!);
  • dorzucamy pomidorki i dusimy, mieszając aż zaczną się rozpadać;
  • pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem (oraz, jeśli trzeba cukrem) i dodajemy posiekaną bazylię;
  • w międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie;
  • ugotowany makaron odcedzamy (zachowując ok. pół szklanki wody w której się gotował) i dodajemy do sosu;
  • dorzucamy pokrojoną Scamorzę i wszystko dokładnie mieszamy na ogniu aż ser się roztopi i całość gładko się połączy. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody spod makaronu.

Serwujemy natychmiast i staramy się nie być zbyt nachalni wylizując talerz… 😋

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz