Makaron z młodą kapustą i kiełbasą salsiccia

Mamy sezon na młodą kapustę (mniam!😋) więc byłoby grzechem nie skorzystać i nie zrobić z niej czegoś dobrego do jedzenia😉. A najlepsze potrawy, jak wiadomo są oparte na makaronie, nieprawdaż? Tak więc oto przed Wami zaproszenie na makaron z kapustą we włoskim stylu…


  • Poziom trudności: bardzo łatwe
  • Czas przygotowania: ok 15 minut
  • Czas wykonania: ok. 20 minut

Składniki: (na 3 osoby 👱👱👱):

  • 300g pasty, jakiegoś krótkiego typu (u mnie akurat trofie)
  • 2 włoskie kiełbaski salsiccia 
  • pół główki -  ok. 400g młodej kapusty (mniam😘)
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina (tego składnika nie warto pomijać!)
  • oliwa (najlepsza jaką mamy)
  • sól i pieprz do smaku

Uwaga: kiełbasę salsiccia można dostać w sklepach z włoskimi artykułami ale w ostateczności można też użyć polskiej białej kiełbasy. Trzeba ją jednak wtedy obficie doprawić koprem włoskim, zwanym też kuminem gdyż to on właśnie nadaje całej potrawie ostatecznego smaku.

Wykonanie:

  • cebulę obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i tniemy ją w paski ok. 1cm szerokości. Salsiccie obieramy z osłonek i mięso rozdrabniamy widelcem;
  • makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente;
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu aż zacznie się złocić;
  • zwiększamy ogień, dodajemy kapustę i wino, solimy lekko i dusimy pod przykryciem aż zmięknie;
  • podduszoną kapustę z cebulą przekładamy na talerz a w jej miejsce wrzucamy salsiccie i smażymy, intensywnie mieszając aż do zrumienienia mięsa;
  • ugotowany w międzyczasie makaron odcedzamy, zachowując trochę wody w której się gotował;
  • kapustę z cebulą ponownie przekładamy na patelnię, mieszamy na ogniu z podsmażoną salsiccią;
  • dodajemy makaron, całość mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, w razie potrzeby dodając nieco wody spod makaronu;
  • na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i (o ile to konieczne) solą.

Serwujemy natychmiast.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz