Orecchiette z kalafiorem i pomidorkami

Jedną z tych rzeczy, za które lubię włoską kuchnię są zestawienia składników/smaków, które z pozoru (a może raczej z punktu widzenia naszych, polskich przyzwyczajeń kulinarnych) wydają się "cokolwiek dziwne" a po spróbowaniu okazują się po prostu super. Pomyślelibyście o połączeniu kalafiora z pomidorami, kaparami i... anchois? Bo ja nie (a w dodatku muszę się Wam przyznać, że generalnie to niespecjalnie lubię anchois 😏). Ale kiedy już trafiłem na ten pomysł, po prostu wiedziałem, że MUSZĘ spróbować. W dodatku Orecchiette - jeden z moich ukochanych typów pasty... I jak wyszło, zapytacie? Ano tak, że objadłem się do poziomu na którym niespecjalnie mogłem się ruszać a do tego jeszcze spieszę się teraz by przepisem Się z Wami podzielić 😘.

I tak oto...


  • Poziom trudności: łatwe
  • Czas przygotowania: ok 20 minut
  • Czas wykonania: ok. 20 minut

Składniki (na 5-6 osób 👱👱👱👱👱):

  • 300g makaronu Orecchiette (można też użyć innego, byle był krótki i dobrze "łapał" sos)
  • 800g kalafiora
  • 200g pomidorków czereśniowych 
  • 250ml passaty
  • 2 łyżki kaparów (najlepiej w soli)
  • 2-3 filety anchois
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (chyba, że ktoś lubi pikantniej, wtedy oczywiście można dać więcej)
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

  • kalafiora obieramy z liści, wycinamy głąb i dzielimy na nieduże różyczki;
  • pomidorki płuczemy i kroimy na połówki;
  • czosnek i papryczkę drobno siekamy;
  • makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie (koniecznie zachowujemy co najmniej pół kubka wody spod makaronu! będzie nam potrzebna);
  • kalafiora także gotujemy w osolonej wodzie, ok. 10 minut (ma być jędrny);
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy. Wrzucamy czosnek, papryczkę i anchois i podsmażamy chwilę mieszając intensywnie (anchois powinny się rozpaść);
  • dodajemy pomidorki, passatę, kapary i kilka łyżek wody spod makaronu i dusimy na średnim ogniu 5-6 minut, do momentu kiedy pomidorki dadzą się rozgnieść łyżką (co też czynimy 😉);
  • dodajemy ugotowany makaron, kalafiora i jeszcze parę łyżek wody spod makaronu po czym mieszamy na niewielkim ogniu przez kilka minut aż wszystko nam się połączy w cudowną, kremową całość 😋;
  • serwujemy natychmiast, posypując na talerzach posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 😀

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz