Makaron z kremem z papryki

Dziś przepis dla dla miłośników papryki i warzywnych kremów, choć z pewnością doceni go każdy miłośnik dobrego jedzenia (i makaronu. No ale makaron sam w sobie oznacza dobre jedzenie... Dygresja. Przepraszam, musiałem 😜).

Jest to też całkiem fajny sposób na zagospodarowanie papryki/pomidorów jeśli potrzebujemy je zużyć "na już". Do tego całość robi się niemalże sama i nie zajmuje więcej niż pół godziny. 

A zatem...

  • Poziom trudności: bardzo łatwe
  • Czas przygotowania: ok 10 minut 
  • Czas wykonania: ok. 20 minut

Składniki (na 2 osoby 👱👩)

  • 250g makaronu - najlepiej krótkiego i większego rodzaju (u mnie Rigatoni)
  • 2 czerwone papryki (razem ok. 400g)
  • 250g pomidorów gałązkowych (mogą też być innego rodzaju)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka listkow bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku  

Wykonanie:

  • papryki myjemy, rozcinamy, usuwamy ogonki i gniazda nasienne i kroimy w kawałki;
  • pomidory kroimy w ćwiartki lub większą kostkę (w zależności od tego jakich używamy);
  • bazylię siekamy z grubsza (na końcu i tak wszystko zblendujemy) czosnek możemy obrać acz nie jest to konieczne;
  • makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody;
  • w międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy czosnek i chwilę (krótką) podsmażamy;
  • dodajemy paprykę i pomidory, doprawiamy solą pieprzem i posiekaną bazylią i dusimy na średnim ogniu ok. 15 minut. Z tego ok. 5-6 minut bez przykrycia, żeby część wody z warzyw odparowała a następnie już pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając;
  • kiedy wszystko już ładnie nam się poddusiło, usuwamy czosnek a resztę składników blendujemy na gładki krem (polecam użycie blendera kielichowego ale zwykły ręczny też jak najbardziej sobie poradzi);
  • do gotowego kremu wrzucamy ugotowany, odcedzony makaron, wszystko dokładnie mieszamy i serwujemy natychmiast, gorący.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz