Makaron z kremem z ziemniaków i kiełbasą Salsiccia

Pasta con crema di patate e Salsiccia

 (Pasta con crema di patate e Salsiccia)

Bardzo „włoski” przepis, w znaczeniu takim przede wszystkim, że oparty na bardzo włoskim - a zarazem niezwykłym dla nas, Polaków połączeniu ziemniaków i makaronu w jednym i tym samym daniu. Przyznacie bowiem, że przeciętny Polak, na samą wzmiankę o połączeniu tych dwóch składników zareaguje co najmniej solidnym zdziwieniem. A znam takie grupy kulinarne gdzie i znacznie „cięższego kalibru” reakcje mogłyby się pojawić… 😜

No ale co tam, my się nie przejmujemy, my po włosku gotujemy 😊. I wychodzi nam coś niesamowicie wręcz kremowego (przy takiej ilości skrobi, nie może być inaczej 😁), fantastycznie sycącego i… oj, jak bardzo pysznego.

Bierzmy się więc do pracy…

  •     Poziom trudności: bardzo łatwe
  •     Czas przygotowania: ok 15 minut 
  •     Czas wykonania: ok. 20 minut

Składniki (na 2 osoby 👦👧):

  • 250g makaronu – krótkiego typu 
  • 400g ziemniaków
  • 2 kiełbaski Salsiccia
  • oliwa EVO
  • 40g tartego Parmiggiano Reggiano
  • sól i pieprz do smaku

       Oraz opcjonalnie:

  • szczypta szafranu
  • 1 cebula
  • mleko
  • natka pietruszki

I tutaj dwie uwagi:

  • oryginalna, włoska Salsiccia jest mocno wskazana, z racji na specyficzny smak, jednak w razie jej niedostępności można spróbować użyć np. posiekanego drobno surowego boczku. Najważniejsze, żeby użyte „mięso” było dość tłuste.
  • składniki wymienione jako opcjonalne nie są bezwzględnie konieczne jednak mocno polecam przynajmniej szafran, bo zapewnia naprawdę niepowtarzalny smak.

Wykonanie:

  • ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości;
  • ugotowane ziemniaki odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Warto jest zachować kubek wody w której się gotowały – przyda nam się później;
  • jeśli planujemy użyć szafranu, to warto go na tym etapie namoczyć – w 1-2 łyżkach gorącej wody spod ziemniaków;
  • do przestudzonych (nie muszą być zimne, wystarczy żeby nie były gorące) ziemniaków dodajemy Parmiggiano, szafran (o ile używamy) trochę wody spod ziemniaków lub mleka i całość blendujemy na gładki, gładki krem;
  • doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu warto dać sporo a z solą uważać bo będzie jej trochę jeszcze w pozostałych składnikach naszego dania). W razie gdyby krem okazał się zbyt gęsty dodajemy odpowiednio mleka/wody. Na koniec można też wmieszać trochę posiekanej natki pietruszki; 
  • Salsiccie obieramy z osłonek i rozdrabniamy. Jeśli chcemy użyć cebuli, to obieramy ją i siekamy w drobną kostkę; 
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, Salsiccie oraz ew. cebulę i podsmażamy aż zaczną się rumienić;
  • makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Ugotowany odcedzamy i wrzucamy na patelnię z podsmażonymi kiełbaskami. Całość mieszamy chwilę na ogniu;
  • dodajemy krem z ziemniaków i mieszamy wszystko na ogniu do połączenia w jedną, gładką, kremową całość. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody spod ziemniaków.

Serwujemy natychmiast, gorące, posypując siekaną natką pietruszki

Smacznego! 😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz