Konfitura z czerwonej cebuli

 

(Marmellata di cipolle rosse)

Konfitura z cebuli nie jest dla mnie czymś nowym. Zdarzało mi się już ją robić, w formie swego rodzaju chutney'a, opartego na occie balsamicznym i, w miarę pikantnego. Z ciekawością zatem podszedłem do znalezionych na włoskich stronach przepisów na ich wersję konfitury. Efekt okazał się być... ciekawy.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 300 g cukru trzcinowego (Demerara)
  • 1 szklanka białego wina
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • sól - do smaku

Wykonanie:

  • cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • w misce mieszamy ją z pozostałymi składnikami, przykrywamy i macerujemy, minimum 4-5 godzin (można zostawić na noc).
  • przenosimy wszystko do rondla lub głębokiej patelni i dusimy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. godzinę.
  • jeśli po upływie tego czasu konfitura nadal jest zbyt rzadka, dusimy dalej aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • na koniec przekładamy do wyparzonego słoika lub słoików, zamykamy szczelnie i odstawiamy do wystygnięcia.

Konkluzja:

Włoska wersja konfitury z cebuli trochę mnie zaskoczyła. Początkowo wydawała mi się zbyt słodka i pozbawiona charakteru. Jednak w miarę duszenia i postępów karmelizacji na patelni, smak zaczął się zmieniać aż do momentu, kiedy na koniec okazało się, że jednak ma to... coś. 

Będzie świetnym dodatkiem do mięs czy serów. 

Smacznego! 😀

P.S. Zawartość tego słoiczka na zdjęciu, 250 ml pojemności, to jest właśnie to co wyszło z kilograma cebuli ;)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza