Makaron cytrynowy

Pasta al limone

Pasta al limone czyli niesamowicie smakowite po艂膮czenie makaronu i cytryny.

Oczywi艣cie Pasta Fresca, czyli jedyny, prawdziwy makaron 馃槣

Ciasto:

Takie jak robi膮 W艂osi czyli ci, kt贸rzy na makaronie si臋 znaj膮

  • 200g m膮ki (najlepiej w艂oska, makaronowa Farina "00". Je艣li takiej nie mamy, mo偶emy u偶y膰 zwyk艂ej - im drobniej mielonej tym lepiej - w miar臋 mo偶liwo艣ci wybieraj膮c z dost臋pnych t臋 z najwy偶sz膮 zawarto艣ci膮 bia艂ka)
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1 艂y偶ka oliwy z oliwek
  • 2 jajka (u mnie tym razem ka偶de po 62g. Nie powinny by膰 wi臋ksze ni偶 70g ani mniejsze ni偶 60g. Je艣li kto艣 ma do dyspozycji tylko same ma艂e jajka, mo偶na uzupe艂ni膰 wod膮. Na 200g m膮ki, powinno by膰 nie mniej ni偶 120g "mokrego")

Dla urozmaicenia doda艂em do ciasta troch臋 posiekanego tymianku i szczypt臋 kurkumy dla koloru.

  • wszystkie sk艂adniki zagniot艂em, wyrabia艂em ok. 8 minut (uwaga: ciasto jest, jak na nasze, polskie przyzwyczajenia bardzo twarde. Ale tak w艂a艣nie ma by膰.) poczym zawin膮艂em w foli臋 i odstawi艂em w temp. pokojowej na 30 minut.
  • nast臋pnie podzieli艂em na 4 cz臋艣ci i rozwa艂kowa艂em na maszynce do makaronu do poziomu "6". W艂osi, do tego przepisu u偶ywaj膮 tagliolini albo linguine, kt贸re s膮 cienkimi makaronami ja jednak wol臋 troch臋 szersze wst膮偶ki, u偶y艂em wi臋c wykrojnika do fettuccine.

Sos:

  • 1 cytryna (wskazane 偶eby by艂a "bio" czyli niewoskowana. Je艣li takiej nie mamy, musimy nasz膮 cytryn臋 wyszorowa膰 w gor膮cej wodzie dla usuni臋cia wosku, kt贸rym jest pokryta)
  • 40g mas艂a
  • chlust oliwy z oliwek
  • 2 ga艂膮zki tymianku
  • czarny pieprz. s贸l - do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki i starty w艂oski ser (u mnie Pecorino Romano)

Wykonanie:

  • z cytryny otar艂em sk贸rk臋 (unikaj膮c albedo czyli bia艂ej, najcz臋艣ciej gorzkiej cz臋艣ci), przekroi艂em i wycisn膮艂em sok. 
  • na patelni roztopi艂em mas艂o z oliw膮, doda艂em sk贸rk臋 z cytryny, chwil臋 podsma偶a艂em i wla艂em sok z cytryny (uwaga: w oryginalnym przepisie u偶ywa si臋 soku z ca艂ej cytryny. Niestety, nie mamy u nas dost臋pu do w艂oskich, znacznie s艂odszych cytryn zatem sugeruj臋, tak jak sam to robi臋, u偶ywa膰 tylko soku z po艂owy cytryny). Doprawi艂em sol膮 i pieprzem i dorzuci艂em troch臋 tymianku.
  • w mi臋dzyczasie ugotowa艂em makaron (3-4 minuty gotowania wystarcz膮 w zupe艂no艣ci) w mocno osolonej wodzie (gotuje si臋 b. kr贸tko wi臋c woda musi by膰 naprawd臋 s艂ona) i bezpo艣rednio z garnka przerzuci艂em na patelni臋 z przygotowanym sosem cytrynowym (w tym miejscu prosz臋, odpu艣膰my sobie barbarzy艅skie "hartowanie" zimn膮 wod膮 na durszlaku. To jest kulinarna zbrodnia.). 
  • chwil臋 podgrzewa艂em, mieszaj膮c i dodaj膮c 2-3 艂y偶ki wody w kt贸rej gotowa艂 si臋 makaron. Po wy艂o偶eniu na talerze posypa艂em posiekan膮 natk膮 pietruszki i startym, w艂oskim serem.

Smacznego! 馃榾

1 komentarz:

  1. Witaj!
    Zapraszamy wszystkich pasjonat贸w gotowania do dodawania tre艣ci do naszego serwisu www.superprzepis.pl

    Klikaj膮c Dodaj Przepis mo偶esz doda膰 pe艂ny przepis wraz ze zdj臋ciem lub napisa膰 co艣 o przepisie i odes艂a膰 czytelnik贸w do swojego bloga, podaj膮c link do pe艂nego materia艂u. Pozwoli to na promowanie twojego bloga na naszym portalu i naszych fanpage’ach na Facebooku. Nasz portal to 艣wietne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego!

    Pozdrawiamy
    Zesp贸艂 portalu SuperPrzepis.pl
    www.superprzepis.pl

    OdpowiedzUsu艅