Makaron cytrynowy

Pasta al limone

Pasta al limone czyli niesamowicie smakowite połączenie makaronu i cytryny.

Oczywiście Pasta Fresca, czyli jedyny, prawdziwy makaron 😜

Ciasto:

Takie jak robią Włosi czyli ci, którzy na makaronie się znają

  • 200g mąki (najlepiej włoska, makaronowa Farina "00". Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć zwykłej - im drobniej mielonej tym lepiej - w miarę możliwości wybierając z dostępnych tę z najwyższą zawartością białka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka (u mnie tym razem każde po 62g. Nie powinny być większe niż 70g ani mniejsze niż 60g. Jeśli ktoś ma do dyspozycji tylko same małe jajka, można uzupełnić wodą. Na 200g mąki, powinno być nie mniej niż 120g "mokrego")

Dla urozmaicenia dodałem do ciasta trochę posiekanego tymianku i szczyptę kurkumy dla koloru.

  • wszystkie składniki zagniotłem, wyrabiałem ok. 8 minut (uwaga: ciasto jest, jak na nasze, polskie przyzwyczajenia bardzo twarde. Ale tak właśnie ma być.) poczym zawinąłem w folię i odstawiłem w temp. pokojowej na 30 minut.
  • następnie podzieliłem na 4 części i rozwałkowałem na maszynce do makaronu do poziomu "6". Włosi, do tego przepisu używają tagliolini albo linguine, które są cienkimi makaronami ja jednak wolę trochę szersze wstążki, użyłem więc wykrojnika do fettuccine.

Sos:

  • 1 cytryna (wskazane żeby była "bio" czyli niewoskowana. Jeśli takiej nie mamy, musimy naszą cytrynę wyszorować w gorącej wodzie dla usunięcia wosku, którym jest pokryta)
  • 40g masła
  • chlust oliwy z oliwek
  • 2 gałązki tymianku
  • czarny pieprz. sól - do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki i starty włoski ser (u mnie Pecorino Romano)

Wykonanie:

  • z cytryny otarłem skórkę (unikając albedo czyli białej, najczęściej gorzkiej części), przekroiłem i wycisnąłem sok. 
  • na patelni roztopiłem masło z oliwą, dodałem skórkę z cytryny, chwilę podsmażałem i wlałem sok z cytryny (uwaga: w oryginalnym przepisie używa się soku z całej cytryny. Niestety, nie mamy u nas dostępu do włoskich, znacznie słodszych cytryn zatem sugeruję, tak jak sam to robię, używać tylko soku z połowy cytryny). Doprawiłem solą i pieprzem i dorzuciłem trochę tymianku.
  • w międzyczasie ugotowałem makaron (3-4 minuty gotowania wystarczą w zupełności) w mocno osolonej wodzie (gotuje się b. krótko więc woda musi być naprawdę słona) i bezpośrednio z garnka przerzuciłem na patelnię z przygotowanym sosem cytrynowym (w tym miejscu proszę, odpuśćmy sobie barbarzyńskie "hartowanie" zimną wodą na durszlaku. To jest kulinarna zbrodnia.). 
  • chwilę podgrzewałem, mieszając i dodając 2-3 łyżki wody w której gotował się makaron. Po wyłożeniu na talerze posypałem posiekaną natką pietruszki i startym, włoskim serem.

Smacznego! 😀

1 komentarz:

  1. Witaj!
    Zapraszamy wszystkich pasjonatów gotowania do dodawania treści do naszego serwisu www.superprzepis.pl

    Klikając Dodaj Przepis możesz dodać pełny przepis wraz ze zdjęciem lub napisać coś o przepisie i odesłać czytelników do swojego bloga, podając link do pełnego materiału. Pozwoli to na promowanie twojego bloga na naszym portalu i naszych fanpage’ach na Facebooku. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego!

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu SuperPrzepis.pl
    www.superprzepis.pl

    OdpowiedzUsuń