Tym razem przepis na zupę, która co prawda nie jest włoska, nie mniej jednak wyjątkowo pyszna.
Robię ją od prawie 20 lat i wciąż zachwyca tak samo 😀.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 2 średniej wielkości cebule
- 0,5l bulionu
- 1 żółtko
- 250ml mleczka kokosowego lub śmietany 18%
- bazylia suszona
- bazylia świeża
- oliwa z oliwek
- masło
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypta szafranu
Wykonanie:
- cebule obieramy i kroimy w piórka.
- w sporym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dorzucamy solidny kęs masła.
- wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy dwie, solidne szczypty suszonej bazylii, szczyptę soli i doprawiamy pieprzem wg. uznania (zupa powinna rozgrzewać).
- dusimy na średnim ogniu, aż cebula pięknie nam się zeszkli.
- dodajemy zawartość 1 puszki kukurydzy (bez zalewy) i dusimy 3-4 minuty, pilnując by zawartość rondla nam się nie przypaliła.
- zalewamy wszystko bulionem, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem kolejne 20-25 minut.
- gasimy ogień, odczekujemy aż wszystko nieco przestygnie po czym przecedzamy na sicie, zachowując płynną część na później.
- odcedzoną cebulę z kukurydzą blendujemy (najlepiej w blenderze kielichowym) na gładko.
- na powrót mieszamy zblendowane składniki z odcedzonym wcześniej bulionem.
- dodajemy drugą puszkę kukurydzy (może być razem z zalewą)i świeżą bazylię posiekaną w szyfonadę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość zagotowujemy.
- w międzyczasie mieszamy żółtko z mleczkiem kokosowym lub śmietaną (polecam mleczko kokosowe, świetnie harmonizuje smakiem) i ew. szafranem.
- gasimy ogień i mieszając intensywnie wlewamy do zupy mleczko/śmietanę z żółtkiem.
- przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut by całość lekko zgęstniała.
- serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz