Zupa krem z kukurydzy

Zupa-krem z kukurydzy

Tym razem przepis na zupę, która co prawda nie jest włoska, nie mniej jednak wyjątkowo pyszna.  

Robię ją od prawie 20 lat i wciąż zachwyca tak samo 😀.

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 0,5l bulionu
  • 1 żółtko
  • 250ml mleczka kokosowego lub śmietany 18%
  • bazylia suszona
  • bazylia świeża
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: szczypta szafranu

Wykonanie:

  • cebule obieramy i kroimy w piórka.
  • w sporym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dorzucamy solidny kęs masła.
  • wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy dwie, solidne szczypty suszonej bazylii, szczyptę soli i doprawiamy pieprzem wg. uznania (zupa powinna rozgrzewać).
  • dusimy na średnim ogniu, aż cebula pięknie nam się zeszkli.
  • dodajemy zawartość 1 puszki kukurydzy (bez zalewy) i dusimy 3-4 minuty, pilnując by zawartość rondla nam się nie przypaliła.
  • zalewamy wszystko bulionem, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem kolejne 20-25 minut.
  • gasimy ogień, odczekujemy aż wszystko nieco przestygnie po czym przecedzamy na sicie, zachowując płynną część na później.
  • odcedzoną cebulę z kukurydzą blendujemy (najlepiej w blenderze kielichowym) na gładko.
  • na powrót mieszamy zblendowane składniki z odcedzonym wcześniej bulionem. 
  • dodajemy drugą puszkę kukurydzy (może być razem z zalewą)i świeżą bazylię posiekaną w szyfonadę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość zagotowujemy.
  • w międzyczasie mieszamy żółtko z mleczkiem kokosowym lub śmietaną (polecam mleczko kokosowe, świetnie harmonizuje smakiem) i ew. szafranem.
  • gasimy ogień i mieszając intensywnie wlewamy do zupy mleczko/śmietanę z żółtkiem.
  • przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut by całość lekko zgęstniała.
  • serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! 😀


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz