Czerwone tortelli z wędzonym twarogiem.


"Wszystkie kolory pasty, odcinek 2: Czerwień" ("Tutti colori della pasta - colore rosso") 

Było na zielono. Dzisiaj zatem będzie... na czerwono 😀

Tak w zasadzie to kolor miał być inny. I z innym nadzieniem. I inny typ pasty 😋 No bo chciałem wykorzystać wędzoną Scamorzę, którą mam w lodówce. Ale, wygląda na to, że musi jeszcze chwilę poczekać bo nigdzie w okolicy nie mogłem dostać kluczowego składnika. Ale o tym sza, nie będziemy psuć niespodzianki na przyszłość.

Dziś zatem, na talerzu kompletny spontan. Przepis wymyślony na podstawie impulsu, bez śladu zastanowienia. I, jak na mój gust, wyszło świetnie. Spróbujcie, nie będziecie żałować.

Oczywiście, w ramach zabaw kolorami, które ostatnio uprawiam, nie mogłem pozwolić na to by ciasto nie wyglądało "ciut nietypowo". Ot, taki dodatek dla uciechy oczu.

Do dzieła więc.

Składniki:

1. Ciasto:

  • 200g semola rimacinata (podwójnie mielona mąka z pszenicy durum)
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy
  • 120g czerwonego barwnika (patrz: poniżej)

2. Barwnik do ciasta:

  • 1 niewielki burak, ugotowany na parze ("w mundurku")
  • 1 czerwona papryka, upieczona (180 stopni, ok. 20 minut)

3. Nadzienie:

  • 250g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka przyprawy "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" Kamisu
  • śmietana 18%
  • sól i pieprz do smaku

4. Do podania:

  • masło
  • starty Grana Padano

Wykonanie:

  • buraka obrać, z papryki usunąć skórkę. Oba warzywa dokładnie zblendować. Wymieszać, dobierając proporcje odpowiednio do pożądanego koloru (papryka rozjaśnia czerwień). Odmierzyć 90g mieszaniny, dodać 30g wody i dokładnie wymieszać - otrzymamy 120g barwnika do ciasta;
  • zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny;
  • ser rozkruszyć, wymieszać ze szczypiorem i przyprawami. W razie potrzeby dodać śmietany, dla uzyskania konsystencji pasty;
  • gotowe ciasto cienko rozwałkować (najlepiej maszynką) i pociąć na kwadraty ok. 7x7cm;
  • z ciasta i farszu zrobić tortelli (u mnie wyszło 56 szt.);
  • tortelli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania);
  • serwować natychmiast, polane podsmażonym na orzechowo masłem i posypane startym Grana Padano.

Smacznego i kolorowego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz