Maccheroni z rukolą i szynką dojrzewającą.


(Maccheroni Speck e rucola)

W nowym, 2021 roku kontynuujemy temat domowego makaronu. No bo cóż może być lepszego, niż własnej roboty, idealnie ugotowany makaron z pysznymi dodatkami? 😋

Cóż zatem trafi na talerz dzisiaj? Ano, skoro Mikołaj pod choinką zostawił ferretto, czyli jedną z włoskich odpowiedzi na pytanie o to jak formować makaron, to byłoby wysoce niewskazane z tak jednoznacznej sugestii nie skorzystać. 😜

O robieniu maccheroni pisałem już wcześniej (tutaj), dziś zatem zajmiemy się przygotowaniem z nich czegoś pysznego.

A więc...

Składniki:

  • 350g makaronu (u mnie, rzecz jasna świeże maccheroni własnego wyrobu)
  • pęczek rukoli
  • 150g szynki dojrzewającej (idealnie byłoby gdyby był to oryginalny, włoski Speck)
  • 250g słodkiej śmietany (12 lub 18%, w zależności od ilości kalorii jaką zamierzamy przyswoić 😁)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • szynkę kroimy w cienkie paski, rukolę siekamy (dość grubo);
  • czosnek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy ze środka kiełek;
  • zagotowujemy wodę na makaron, nie zapominając o solidnym jej osoleniu (świeży makaron gotuje się krótko, stąd wymóg większej ilości soli);
  • gotujemy makaron al dente;
  • w międzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy na niej czosnek przez około minutę-dwie, aż zacznie się złocić;
  • usuwamy czosnek, wlewamy śmietanę i dodajemy kilka łyżek wody w której gotuje się makaron i gotujemy, bez przykrycia, na średnim ogniu 1-2 minuty;
  • kiedy tylko śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy szynkę i doprawiamy solą i pieprzem (uwaga! szynka dojrzewająca jest zazwyczaj mocno słona, dla tego uważamy by nie przesolić całości);
  • zestawiamy patelnię z ognia i wrzucamy rukolę po czym wszystko mieszamy;
  • odcedzamy makaron i przekładamy na patelnię, mieszając go dokładnie z sosem;
  • na koniec podgrzewamy kilka chwil na mocnym ogniu i natychmiast serwujemy.

Smacznego! 😀


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza