"Gitarowe" Spaghetti - Spaghetti alla chitarra

Spaghetti alla chitarra
(Spaghetti alla chitarra)

"Gdybym mia艂 gitar臋, to bym na niej gra艂..." Kto nie zna tej piosenki? 馃榾 A czy wpadliby艣cie na to, 偶e na gitarze mo偶na nie tylko zagra膰 ale tak偶e zrobi膰 na niej makaron? 馃槣

No dobra, mo偶e nie na TAKIEJ gitarze ale jednak wci膮偶 po w艂osku to: chitarra. A konkretniej: chitarra per spaghetti abruzzesi i zrobimy na niej spaghetti alla chitarra (albo maccarune jak je w dialekcie Abruzji nazywaj膮 bo, jak wiadomo u W艂och贸w nic nie mo偶e by膰 proste i mie膰 tylko jednej nazwy. I jak tu ich nie lubi膰? 馃構).

Zabierajmy si臋 zatem do dzie艂a.

Sk艂adniki:

  •  200g m膮ki z pszenicy durum, podw贸jnie mielona (semola rimacinata di grano duro)
  • 2 jajka 
  • szczypta soli

Generalnie, proporcje to 1 jajko na 100 m膮ki i przyjmujemy, 偶e jest to (czyli 100g m膮ki + jajko w艂a艣nie) przeci臋tna porcja na 1 osob臋.

Wykonanie:

  • jak si臋 nietrudno domy艣li膰 馃構, zagniatamy ciasto z m膮ki i jajek (dobrze, 偶eby jajka by艂y w temperaturze pokojowej) i wyrabiamy energicznie przez 8-10 minut. Pami臋tamy, 偶e im d艂u偶ej wyrabiane ciasto, tym lepsza jako艣膰 makaronu; 
  • gotowe ciasto zawijamy szczelnie w foli臋 spo偶ywcz膮 (mo偶na jeszcze dodatkowo zamkn膮膰 w jakim艣 szczelnym  pojemniku) i odk艂adamy na co najmniej 1 godzin臋;
  • nast臋pnie, dzielimy ciasto na kilka cz臋艣ci i rozwa艂kowujemy (najlepiej maszynk膮) na do艣膰 grube pasy (2-3mm), kt贸re nast臋pnie tniemy za pomoc膮 chitarry na spaghetti;
  • makaron wykonany w ten spos贸b jest specyficznie porowaty, dzi臋ki czemu fantastycznie trzymaj膮 si臋 go wszelkie sosy;
  • gotujemy w du偶ej ilo艣ci mocno osolonej wody (gotuje si臋 szybko wi臋c soli potrzeba sporo), oczywi艣cie al dente. Odcedzamy, nie przelewaj膮c wod膮 (nie ma z reszt膮 takiej potrzeby, ten makaron si臋 nie skleja) i podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego! 馃榾

P.S. oczywi艣cie, przy braku chitarry mo偶na po prostu pokroi膰 rozwa艂kowane ciasto no偶em. Ale to mia艂 by膰 przepis na spaghetti alla chitarra a nie maltagliate... (ciekaw jestem czy kto艣 wy艂apie ten 偶arcik? 馃槣)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz