(Pasta e patate)
"Makaron z czym?" spytacie zapewne. Ano z ziemniakami, jak najbardziej. Owszem, w polskiej tradycji kulinarnej zestawienie takie mo偶e si臋 wydawa膰 cokolwiek... dziwne to ju偶 na przyk艂ad dla W艂och贸w jest to jak najbardziej normalne. A w kuchni neapolita艅skiej to wr臋cz standard. Zw艂aszcza zim膮.
Oczywi艣cie, jak bardzo wiele tego typu przepis贸w, ten tak偶e wywodzi si臋 z kuchni biedoty, kt贸ra mia艂a zwyczaj wrzuca膰 do garnka wszystko co by艂o jadalne, nie zawracaj膮c sobie g艂owy subtelno艣ciami smak贸w, byle tylko zape艂ni膰 偶o艂膮dek. A 偶e efekt ko艅cowy okaza艂 si臋 by膰 nie tylko po偶ywny ale i nad wyraz smaczny? No c贸偶, tym lepiej 馃構
Sekret dobrego pasta e patate polega na umiej臋tnym ugotowaniu makaronu razem z ziemniakami tak by dzi臋ki pochodz膮cej z nich skrobi ca艂o艣膰 uzyska艂a cudown膮, kremow膮 konsystencj臋, przesycon膮 smakami pozosta艂ych sk艂adnik贸w. A na koniec ser 馃榾
To jak, bierzemy si臋 do pracy?
Sk艂adniki:
- 200g kr贸tkiego makaronu (najlepiej kolanka lub tubetti - kr贸ciutkie rurki ale mo偶e te偶 by膰 inny. Ja np. da艂em muszelki, bo akurat mia艂em pod r臋k膮)
- 500g ziemniak贸w (waga obranych)
- 1 艣rednia cebula
- 1 marchew
- 100g pomidork贸w koktajlowych
- 1 艂odyga selera naciowego
- 100g w臋dzonego sera (najlepiej Provola lub Scamorza ale mo偶na zast膮pi膰 nawet polskim serem salami)
- oliwa
- bulion lub woda
- s贸l i pieprz do smaku
- opcjonalnie: kawa艂ki sk贸rki od Parmezanu
Wykonanie:
- cebul臋, marchew i seler obra膰 i drobno posieka膰;
- ziemniaki obra膰 i pokroi膰 w niewielk膮 kostk臋;
- pomidorki koktajlowe pokroi膰 w 膰wiartki;
- ser pokroi膰 w drobn膮 kostk臋;
- w wi臋kszym garnku (maj膮 si臋 w nim docelowo zmie艣ci膰 wszystkie sk艂adniki) rozgrzewamy solidny chlust oliwy i wrzucamy wszystkie warzywa opr贸cz ziemniak贸w. Podsma偶amy kilka minut;
- dodajemy ziemniaki i sma偶ymy kolejn膮 minut臋;
- ca艂o艣膰 zalewamy gor膮c膮 wod膮 lub bulionem tak, by zawarto艣膰 garnka by艂a prawie przykryta i dusimy pod przykryciem, na ma艂ym ogniu przez 30-40 minut a偶 ziemniaki si臋 ugotuj膮 ale wci膮偶 pozostan膮 j臋drne. W trakcie gotowania, w razie potrzeby uzupe艂niamy wod臋/bulion;
- kiedy ziemniaki dojd膮, dolewamy du偶膮 szklank臋 wody lub bulionu, dodajemy sk贸rki z Parmezanu (je艣li u偶ywamy) i wsypujemy makaron;
- zwi臋kszamy lekko ogie艅 i gotujemy bez przykrycia, regularnie mieszaj膮c, a偶 makaron b臋dzie al dente. W trakcie gotowania uzupe艂niamy wod臋/bulion w miar臋 potrzeby, pilnuj膮c jednak by zachowa膰 kremow膮 konsystencj臋 ca艂o艣ci;
- kiedy makaron b臋dzie ugotowany, gasimy ogie艅 i dodajemy do garnka pokrojony w kostk臋 ser. Mieszamy i serwujemy natychmiast. Mo偶na dodatkowo posypa膰 startym Parmezanem.
Smacznego! 馃榾
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz