Ravioli z bakłażanem, Ricottą i serem Scamorza.

Ravioli di melanzane e scamorza

(Ravioli di melanzane e scamorza)

Umiecie w Ravioli? Bo, wiecie, to wcale takie trudne ani pracochłonne nie jest. 😋

Nabyłem tydzień temu, drogą kupna, formę do Ravioli (tak naprawdę to nawet dwie 😜) i przyszedł czas by ją wypróbować. A tak się złożyło, że w lodówce miałem, pozostałą z innego przepisu połówkę wędzonego sera Scamorza - to taki włoski, kremowy, miękki, twarogowy ser śmietankowy. Gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki. Taka osamotniona w lodówce Scamorza to nic innego jak idealny pretekst do zrobienia farszu na bazie smażonego bakłażana. Z dodatkiem Ricotty i Parmezanu. A co, jak szaleć to szaleć... 😀

No to bierzemy się do roboty.

Składniki:

1. Ciasto:

  • 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00")
  • 3 duże jajka (tak po 70g każde)

2. Nadzienie: 

  • 400g bakłażana 
  • 150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami)
  • 20g Parmezanu
  • 100g Ricotty
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

3. Sos pomidorowy:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

  • bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę;
  • ser Scamorza zetrzeć na tarce na grubych a Parmezan na drobnych oczkach;
  • na głębokiej patelni rozgrzać chlust oliwy, wrzucić czosnek i podsmażać przez chwilę, uważając by się nie przypalił;
  • dodać pokrojonego bakłażana i dusić do miękkości. Kiedy będzie gotowy, zgasić ogień i odstawić do wystudzenia;
  • w międzyczasie z mąki i jajek zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej;
  • ostudzonego bakłażana rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki nadzienia i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem;
  • gotowe ciasto cienko rozwałkować (najlepiej maszynką) i formować ravioli, najlepiej z użyciem dedykowanej formy. Ciasto warto zwilżać wodą na łączeniach warstw;
  • cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać pulpę pomidorową;
  • dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem;
  • ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania);
  • serwować natychmiast, z sosem pomidorowym.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza