Linguine z cukinią, pomidorkami i cytrynowym jogurtem.

Naprawdę szybki i prosty przepis na makaron, który idealnie sprawdzi się tak wiosną jak i latem. Połączenie Parmezanu, jogurtu i skórki cytrynowej może się na pierwszy rzut oka wydawać nieco... zaskakujące jednak okazuje się niezwykle udane i nadaje całości niesamowity, orzeźwiający smak. W sam raz na nadchodzące, coraz cieplejsze dni. 👍

Składniki:

  • 300g makaronu (u mnie linguine domowej roboty)
  • 300g cukinii
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 200g jogurtu (najlepiej typu greckiego) - można, jeśli ktoś lubi dać nawet więcej
  • 40g startego Parmezanu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • cukinię opłukać, odciąć końcówki, pokroić w półplasterki ok. 2mm grubości;
  • pomidorki umyć i poprzekrawać wzdłuż;
  • czosnek obrać, przeciąć wzdłuż i usunąć ze środka kiełek, posiekać w cieniutkie plasterki;
  • jogurt, Parmezan i skórkę cytrynową wymieszać w misce i doprawić do smaku solą i pieprzem;
  • na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i smażyć aż zmięknie zrobi się przejrzysta;
  • rozsunąć ją na boki, tak by odsłonić środek patelni i wrzucić czosnek. Smażyć 20-30 sekund aż zacznie się złocić (nie może zbrązowieć!). Wymieszać z cukinią;
  • dodać pomidorki i smażyć kolejne 2 minuty;
  • w międzyczasie ugotować wybrany makaron al dente. Zachować ok. pół szklanki wody z gotowania;
  • do cukinii z pomidorkami dodać przygotowany wcześniej jogurt z parmezanem i skórką cytrynową, całość wymieszać. Dodać odcedzony, gorący makaron i delikatnie wymieszać ponownie. W razie potrzeby dodać trochę zachowanej wody spod makaronu.
  • Serwować natychmiast. 

Smacznego!  😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz