Letni makaron z surowymi warzywami (tagliolini estivi)

Tagliolini estivi

Podzielę się dziś z Wami kolejnym makaronowym przepisem, w sam raz na letnie upały. Szukając inspiracji na niedzielny obiad, znalazłem ten przepis na mojej ulubionej stronie The Pasta Project (www.the-pasta-project.com – bardzo polecam każdemu miłośnikowi pasty) i już po pobieżnej lekturze wiedziałem, że po prostu muszę go wypróbować 😘.

Świeża pasta, niczego (poza samym makaronem oczywiście) gotować nie musimy, mnóstwo warzyw – czy może być coś lepszego na gorący, letni dzień? 👍


Zatem, noże w dłoń i zabieramy się do roboty.

Składniki (na 4 osoby 👱👱👱👱):

  • 300g świeżego makaronu, długiego i niezbyt grubego typu (ja zrobiłem tagliolini ale może być też spaghetti lub, np. linguine)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża czerwona papryka (lub dwie małe)
  • 1 cukinia
  • 2-3 młode marchewki (zależy od wielkości)
  • 15szt. pomidorków koktajlowych
  • spora garść liści bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Parmezan (najlepiej w płatkach)
  • oliwa (najlepsza jaką mamy)
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: bulion wołowy (może być z kostki)

Wykonanie:

  • seler i marchew obrać, cukinię i paprykę umyć i usunąć niejadalne części. Wszystkie warzywa posiekać w drobną kostkę;
  • czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej (odradzam praskę tym razem);
  • wszystkie powyższe składniki wymieszać w dużej misce (docelowo powinien się w niej jeszcze zmieścić ugotowany makaron). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać całość solidnie oliwą i dokładnie wymieszać;
  • miskę przykryć i pozwolić warzywom się marynować, w temperaturze pokojowej, przez godzinę lub dwie. Od czasu do czasu przemieszać;
  • ugotować makaron al dente, w dużej ilości dobrze osolonej wody lub, jeszcze lepiej w bulionie (spróbujcie tej opcji, naprawdę warto);
  • odcedzić, wymieszać z warzywami, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać natychmiast, posypany płatkami parmezanu i młotkowanym pieprzem. Można także dodatkowo skropić na talerzu oliwą.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz