Pasta di Positano - makaron (prawie) bez gotowania

Pasta di Positano
Pasta di Positano

Gorąco dzisiaj, prawda? A jak gorąco to i gotować się nie chce? 😉 No to mam dla Was przepis, na doskonały makaron, który gotowania nie wymaga. No, prawie - sam makaron jednak ugotować trzeba. Ale całej reszty już nie. Za to w rezultacie otrzymujemy szybkie w wykonaniu, lekkie i pyszne danie, w sam raz na upały. Polecam mocno!


Składniki [na 4 osoby 👱👱👱👱]:

  • 400g długiego makaronu (vermicelli, spaghetti lub linguine)
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • połówka cebuli (lub szalotka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pęczek pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa (najlepsza jaką mamy)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • selera cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i jak najdrobniej posiekać (jeśli ktoś posiada, można użyć mezzaluny albo rozdrabniacza do warzyw);
  • posiekać pietruszkę i bazylię;
  • przygotować miskę wielkości takiej by zmieściły się wszystkie składniki oraz makaron i wysmarować ją od wewnątrz przekrojonym, drugim ząbkiem czosnku;
  • do miski wrzucić posiekane warzywa i zioła (odłożyć trochę pietruszki do przybrania na koniec na talerzach), dodać oregano i 4-5 łyżek oliwy, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać;
  • przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę lub dwie;
  • ugotować makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie;
  • ugotowany makaron odcedzić, przerzucić do miski z warzywami i wszystko dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać trochę oliwy;
  • podawać natychmiast, posypany siekaną pietruszką.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz