Malloreddus con Zucchine e Salsiccia
Nie ukrywam, że mam wielką słabość do Gnocchetti Sardi czyli Malloreddus. Ten makaron po prostu ma w sobie to "coś". Nie dość, że świetnie kombinuje się z różnymi, gęstymi sosami, to jeszcze jest niezwykle prosty do wykonania. Nie potrzeba męczyć się z wałkiem! 😉 Wystarczy zagnieść ciasto, utoczyć z niego wałeczki grubości ok. 1cm a potem potrzebny jest już tylko nóż i deseczka do gnocchi, taka z rowkami (lub np. mata do sushi – sprawdzałem, też daje radę).
Oczywiście można też pójść o krok dalej i kupić specjalną maszynkę do tego typu makaronów. I wtedy mamy już absolutne szaleństwo… No przyznaję, ja taką właśnie nabyłem i nie będę udawał, że nie bawiłem się jak przedszkolak, kręcąc korbką i szczerząc od ucha do ucha na widok wypadających jedna za drugą kluseczek 😍. Zresztą zobaczcie sami na zdjęciach, jakie wychodzą. Chyba mi się nie dziwicie?😃
A teraz, skoro makaron już mamy zrobiony, czas na przepis…
Składniki (na 4 osoby 👨👨👨👨):
1. Makaron
- 300g mąki semola rimacinata czyli drobno mielonej mąki z twardej pszenicy
- 150g ciepłej wody
- szczypta szafranu
- szczypta soli
2. Sos
- 2 średnie cukinie
- 300g włoskiej kiełbasy Salsiccia (można, choć nie będzie to już to samo, zastąpić naszą białą, doprawioną solidnie zmielonym kminem rzymskim)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 125ml białego, wytrawnego wina
- oliwa
- sól, pieprz, kmin rzymski, chilli do smaku
Wykonanie:
1. Makaron
- Szafran wrzucamy do ciepłej wody i pozwalamy mu namakać przez 10 minut.
- Wodę z szafranem wlewamy do mąki, dodajemy szczyptę soli, Zagniatamy ciasto, wyrabiając 8-10 minut.
- Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej pół godziny.
- Następnie, formujemy z ciasta wałki o grubości ok 1cm, kroimy nożem na małe kawałki i za pomocą deseczki do gnocchetti formujemy makaron Malloreddus.
2. Sos
- marchew, seler i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę;
- kiełbasę obieramy z jelita i rozdrabniamy widelcem;
- tymianek obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i lekko rozgniatamy ząbki;
- cukinie kroimy w kostkę ok. 1,5 – 2cm;
- cukinię podsmażamy na oliwie razem z czosnkiem aż zacznie się tu i ówdzie rumienić. W międzyczasie doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Usmażoną zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Czosnek wyrzucamy;
- marchew, seler i cebulę przesmażamy na oliwie, na średnim ogniu ok. 5 minut;
- dodajemy kiełbasę i smażymy kolejne 5 minut;
- podlewamy całość winem, odparowujemy alkohol, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut. W razie potrzeby, w trakcie duszenia podlewamy wodą lub bulionem;
- doprawiamy solą, pieprzem, kminem i chilli do smaku i dodajemy usmażoną wcześniej cukinię. Całość podgrzewamy kilka minut;
- w międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dobrze osolonej wodzie (5 minut powinno w zupełności wystarczyć);
- ugotowany makaron odcedzamy, zachowując ok. pół szklanki wody w której się gotował;
- odcedzony makaron mieszamy na patelni z sosem, podlewamy kilkoma łyżkami wody z gotowania i całość przez chwilę mieszamy na ogniu;
Serwujemy natychmiast.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz