Pipi e patati czyli kalabryjskie ziemniaki z papryką

Pipi e Patati

Czasami trzeba odpocząć od makaronu. Albo, zwyczajnie ma się ochotę na coś naprawdę ale to naprawdę prostego. I pysznego. Albo ma się niedobory w kuchennych zasobach. Albo, zwyczajnie lubi się smażone ziemniaki.

Nie ważne zresztą jaki tak naprawdę jest powód, Pipi e Patate po prostu warto robić bo pyszne to jest. Z resztą, czy coś co TAK się nazywa może nie być dobre? 😍

To jak? Sięgamy po patelnię?

  • Poziom trudności: BARDZO łatwe
  • Czas przygotowania: około 10 minut
  • Czas wykonania: 20 minut

Składniki (na 2 osoby 👨👨):

  • 8 szt. ziemniaków, średniej wielkości (najlepiej z gatunku przeznaczonego do pieczenia)
  • 2 szt. papryki czerwonej
  • 2 szt. papryki żółtej 
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • suszone oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: papryka peperoni lub Harissa

Wykonanie:

  • ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki (staramy się by wszystkie były w miarę podobnej wielkości) i płuczemy kilkakrotnie zmieniając wodę (ważne!), tak by możliwie dokładnie pozbyć się skrobi. Uchroni to ziemniaki przed przypalaniem się w trakcie smażenia. Bezpośrednio przed smażeniem dobrze jest je osuszyć za pomocą papierowego lub płóciennego ręcznika;
  • papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy w grube paski;
  • cebulę obieramy i kroimy w piórka;
  • na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy solidny chlust oliwy (na prawdę, nie żałujemy jej tutaj), wrzucamy osuszone ziemniaki i smażymy na mocnym ogniu, często mieszając, przez ok. 10 minut;
  • dodajemy pokrojone papryki i wciąż mieszając smażymy kolejne 5 minut;
  • dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz peperoni lub Harissą (jeśli używamy). Do tego posypujemy solidnie oregano i wszystko razem smażymy – znów ok. 5 minut.

Serwujemy natychmiast, gorące prosto z patelni lub później, na zimno. W każdej wersji pyszne. 💪

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz