Pipi e Patati
Czasami trzeba odpocząć od makaronu. Albo, zwyczajnie ma się ochotę na coś naprawdę ale to naprawdę prostego. I pysznego. Albo ma się niedobory w kuchennych zasobach. Albo, zwyczajnie lubi się smażone ziemniaki.
Nie ważne zresztą jaki tak naprawdę jest powód, Pipi e Patate po prostu warto robić bo pyszne to jest. Z resztą, czy coś co TAK się nazywa może nie być dobre? 😍
To jak? Sięgamy po patelnię?
- Poziom trudności: BARDZO łatwe
- Czas przygotowania: około 10 minut
- Czas wykonania: 20 minut
Składniki (na 2 osoby 👨👨):
- 8 szt. ziemniaków, średniej wielkości (najlepiej z gatunku przeznaczonego do pieczenia)
- 2 szt. papryki czerwonej
- 2 szt. papryki żółtej
- 1 czerwona cebula
- oliwa
- suszone oregano
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: papryka peperoni lub Harissa
Wykonanie:
- ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki (staramy się by wszystkie były w miarę podobnej wielkości) i płuczemy kilkakrotnie zmieniając wodę (ważne!), tak by możliwie dokładnie pozbyć się skrobi. Uchroni to ziemniaki przed przypalaniem się w trakcie smażenia. Bezpośrednio przed smażeniem dobrze jest je osuszyć za pomocą papierowego lub płóciennego ręcznika;
- papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy w grube paski;
- cebulę obieramy i kroimy w piórka;
- na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy solidny chlust oliwy (na prawdę, nie żałujemy jej tutaj), wrzucamy osuszone ziemniaki i smażymy na mocnym ogniu, często mieszając, przez ok. 10 minut;
- dodajemy pokrojone papryki i wciąż mieszając smażymy kolejne 5 minut;
- dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz peperoni lub Harissą (jeśli używamy). Do tego posypujemy solidnie oregano i wszystko razem smażymy – znów ok. 5 minut.
Serwujemy natychmiast, gorące prosto z patelni lub później, na zimno. W każdej wersji pyszne. 💪
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz