Papryka faszerowana mięsem - w stylu włoskim

Peperoni ripieni di carne

Lubicie faszerowaną paprykę? Bo ja bardzo. I zachciało mi się tym razem zrobić ją we włoskim stylu, nadziewaną mięsem ale bez typowego u nas ryżu, za to z dodatkiem sera. I zapieczoną w piekarniku. Brzmi ciekawie? Uwierzcie mi, smakuje jeszcze lepiej, więc nie zastanawiajcie się zbyt długo tylko spróbujcie sami. 😋

  • Poziom trudności: bardzo łatwe
  • Czas przygotowania: ok. 30 minut (wliczając mielenie mięsa) 
  • Czas wykonania: ok. 50 minut


Składniki (na 2-3 osoby 👱👱👱):

  • 4, duże papryki – czerwone i żółte
  • 400 niezbyt chudego mięsa – najlepiej wołowiny lub cielęciny
  • 1 jajko całe + jedno żółtko
  • 100 sera – najlepiej Provolone lub Scamorza ale może być dowolny półtwardy
  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 mała cebula
  • Parmezan – do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • opcjonalnie: świeża bazylia do posypania

Wykonanie:

  • odcinamy górne części papryk, usuwamy ze środka pestki i płuczemy;
  • mięso mielimy, cebulę, odcięte części papryk i kapary drobno siekamy a ser kroimy w niewielką kostkę;
  • czerstwy chleb namaczamy w wodzie lub mleku a kiedy zmięknie starannie odciskamy;
  • wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy jajko i żółtko i całość wyrabiamy na jednolitą masę;
  • papryki napełniamy farszem, dbając by nie pozostawiać wolnych przestrzeni. Farsz, podczas zapiekania trochę się skurczy więc możemy nakładać „z górką” (acz niewielką);
  • zapiekamy, bez przykrycia w piekarniku przez 45 minut, w 180°C na środkowej półce (z własnego doświadczenia podpowiem, że w roli naczynia do zapiekania świetnie sprawdza się keksówka);
  • po 45 minutach posypujemy papryki tartym parmezanem, przełączamy piekarnik w tryb grillowania - 220°C i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Serwujemy natychmiast, gorące i posypane posiekaną bazylią ale można je też jeść i później, na zimno. Są równie dobre i w takiej postaci.

Smacznego! 😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz