Włoska ”pasta” to nie tylko makaron ale też i wszelkiego rodzaju nadziewane ciasta typu makaronowego, które my, w Polsce nazwalibyśmy po prostu ”pierogami”. Tyle tylko, że Włosi, w typowy dla siebie sposób, nie ograniczają się w rozmaitości sposobów ich formowania czy stosowanego nadzienia. O nazewnictwie nawet nie wspominając 😋.
Krótko mówiąc – przepisów na pierogi, pierożki i pierożęta mają bez liku 👍.
A ja dzisiaj zaproponuję jeden z nich – szybkie, łatwe w wykonaniu i baaardzo smaczne Tortelloni con ricotta e prezzemolo.
- Poziom trudności: średnio trudne
- Czas przygotowania: ok 2h 30min.
- Czas wykonania: ok.10 minut
Składniki (na 80-90 szt. Tortelloni):
1. Ciasto:
- 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00")
- 3 duże jajka (tak po 70g każde)
- szczypta soli
2. Nadzienie:
- 250g Ricotty
- 100g startego Parmezanu
- duży pęczek pietruszki
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- opcjonalnie: 1 ząbek czosnku
3. Sos – masło szałwiowe:
- 20-30g masła
- ok. 10 liści świeżej szałwi
- 1-2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Ciasto:
- z mąki, jajek (dobrze, żeby zawczasu ogrzać je do temperatury pokojowej) i soli zagnieść ciasto. Wyrabiać (dobrze jest użyć do tego robota kuchennego) 8-10 minut;
- wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (można dodatkowo zamknąć do szczelnego pojemnika) i odłożyć na minimum 1 godzinę (można włożyć do lodówki)
2. Nadzienie:
- natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy (bardzo przydaje się tutaj mezzaluna, o ile takową posiadamy 😉);
- wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3. Tortelloni:
- przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy do preferowanej przez nas grubości (ja używam maszynki do makaronu - Marcato Atlas - wałkując do poziomu "5"), tniemy na kwadraty (u mnie o boku 5,5 cm ale można robić większe) i kleimy Tortelloni. Dokładną technikę można podpatrzeć na filmach dostępnych np. na YT.
- gotowe Tortelloni możemy albo ugotować od razu, w mocno osolonej wodzie (3 minuty powinny w zupełności wystarczyć) albo zamrozić na później.
Serwujemy je z…
4. Masło szałwiowe:
- w czasie gdy nasze Tortelloni się gotują, na patelni (takich rozmiarów by pomieściła ugotowane Tortelloni!) rozpuszczamy masło i wrzucamy obrany czosnek;
- podsmażamy chwilę, na średnim ogniu i dorzucamy liście szałwi;
- podsmażamy dalej aż czosnek zacznie się lekko rumienić i usuwamy go z patelni;
- dodajemy 1-2 łyżki wody w której gotowały się nasze Tortelloni, dokładnie mieszamy i lekko redukujemy, tak by całość nabrała kremowej konsystencji;
- odcedzamy ugotowane Tortelloni, przekładamy na patelnię z masłem, wszystko dokładnie mieszamy tak, by masełko pokryło każdy pierożek. Mmm… 😋
- podgrzewamy jeszcze krótką chwilę i serwujemy natychmiast. Można dodatkowo, na talerzu posypać startym parmezanem.
Smacznego! 😃
P.S. Alternatywnie, Tortelloni z tego przepisu można także podawać z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz