Lato przyszło, temperatury coraz wyższe, dobrze pomyśleć o czymś na ochłodę. A skoro tak to może coś bardzo, ale to bardzo włoskiego czyli Crema al caffè? Klasyczny krem, który można łatwo przygotować z trzech zaledwie składników: śmietanki, cukru i kawy. A dla miłośników gorzkiej kawy wystarczą nawet dwa! Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie… 😜
- Poziom trudności: łatwe
- Czas przygotowania: ok 15 minut
- Czas wykonania: ok. 3,5 godziny (wliczając czas schładzania w lodówce)
Składniki:
- 70g mocnej kawy
- 30-40g cukru
- 300g śmietany kremówki
Wykonanie:
- zaparzamy mocną kawę (najlepiej z kawiarki), wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia;
- osłodzoną kawę schładzamy i wkładamy do lodówki na na co najmniej 2 godziny;
- tak samo schładzamy śmietanę (dobrze jest także, o ile mamy taką możliwość, schłodzić miskę i trzepaczki miksera, których będziemy używać);
- schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i zaczynamy ubijać za pomocą miksera elektrycznego;
- kiedy tylko zacznie się ubijać (tj. mieć bardziej kremową konsystencję) dodajemy osłodzoną, zimną kawę, wlewając ją do śmietany cienkim strumieniem i nie przerywając ubijania;
- ubijamy wszystko do połączenia na gładko, następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.
Na wydaniu możemy posypać gorzkim kakao lub drobno zmieloną kawą.
Smacznego! 😀
Proste i z pewnością pyszne! Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń