Makaron z cytrynową Stracciatellą i pomidorkami.


Pomysł na dziś to danie idealne na upalne, letnie dni kiedy ani gotować ani jeść niczego gorącego nam się nie chce. Przepis nie wymaga wiele pracy, makaron według niego przyrządzony smakuje świetnie serwowany letni lub wręcz w temperaturze pokojowej (co, o tej porze roku zazwyczaj i tak oznacza: "letni" 😉) a cytrynowy aromat Stracciatelli w połączeniu z pomidorkami nadaje całości niesamowitą świeżość, której w upale tak bardzo nam potrzeba. Dodatek bakłażana i czerwonej cebuli z kolei pozwala nam poczuć, że to mimo wszystko całkiem solidne danie obiadowe a nie sałatka. Wierzcie mi, da się tym objeść nieomal do rozpęku... 😜

Do dzieła zatem:

  • Poziom trudności: łatwe
  • Czas przygotowania: ok 20 minut
  • Czas wykonania: ok. 20 minut

Składniki: (na 2 osoby 👦👦)

  • 125g kulka Mozzarelli (najlepiej bawolej)
  • 70ml śmietanki 18%
(alternatywnie: ok. 200g gotowej Stracciatelli)
  • 1 cytryna (najlepiej "bio" - niewoskowana)
  • 200g krótkiego makaronu (u mnie Strozzapreti)
  • 200g bakłażana
  • 100g czerwonej cebuli
  • 250g mieszanych, różnokolorowych pomidorków
  • pęczek bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa (najlepsza jaką mamy)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 

1. Stracciatella

  • ocieramy na drobnej tarce skórkę z połówki cytryny (oczywiście można i więcej. Cytrynę, jeśli była woskowana najpierw szorujemy pod strumieniem gorącej wody);
  • "rozwijamy" kulkę Mozzarelli na paski, mieszamy w misce ze śmietaną i skórką z cytryny;
  • doprawiamy solą i pieprzem (uważając by przyprawy nie stłumiły lekkości smaku serka i cytrynowego aromatu);
  • przykrywamy i odstawiamy by całość "odpoczęła".

2. Makaron

  • bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut by sól wyciągnęła goryczkę;
  • cebulę obieramy i kroimy w grube pióra, czosnek obieramy i siekamy, liście bazylii kroimy w szyfonadę;
  • pomidorki kroimy na połówki;
  • gotujemy makaron al dente w dobrze osolonej wodzie; 
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i smażymy bakłażana z czosnkiem i bazylią, mieszając, ok. 6-8 minut;
  • na drugiej patelni, także na oliwie podsmażamy cebulę aż ładnie nam się zrumieni;
  • odcedzamy ugotowany makaron (tym razem, wyjątkowo nie ma potrzeby zachowywać wody spod gotowania) i łączymy z bakłażanem, cebulą i pomidorkami. Mieszamy i, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i/lub pieprzem;
  • serwujemy letni, z solidnym kleksem Stracciatelli na wierzchu.

Smacznego! 😀





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz