Kukurydziany makaron Cresc' tajat.


Cresc' tajat to makaron kuchni biedoty z regionu Marche. Ten makaron, jedzony dzień po "spolentata" - czyli dniu kiedy posiłkiem była polenta pozwalał zagospodarować jej pozostałości (nie przyprawione). Cucina povera w najczystszej postaci. 😀

Nazwa (zapisywana także: crestaiate lub cristaiate) w dialekcie łączy nazwę lokalnego pieczywa: "Crescia" (które kulka makaronowego ciasta ma przypominać) z czasownikiem "tajat" ("ciąć") bo makaron jest krojony na nieregularne kawałki (podobnie jak maltagliati).

W najbardziej pierwotnej wersji jedzony był okraszony lardo z dodatkiem ziół. U mnie na stole zagościła wersja nieco bogatsza, z sugo finto, kiełbaską salsiccia i fasolą. 

Składniki (na 2-3 porcje 👱👱👱):

1. Makaron

  • 180g mąki (najlepiej włoskiej "00")
  • 100g ugotowanej i wystudzonej polenty
  • trochę letniej wody - tyle ile będzie potrzeba do zagniecenia ciasta
  • szczypta soli

2. Sos

  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 2 kiełbaski salsiccia (ok. 200g)
  • kawałek lardo
  • puszka fasoli
  • białe, wytrawne wino
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Makaron

  • polentę rozdrabniamy, dodajemy mąkę, sól i wodę i zagniatamy ścisłe, niezbyt twarde ciasto;
  • wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy na co najmniej 30 minut;
  • ciasto rozwałkowujemy, niezbyt cienko i kroimy, najlepiej w tradycyjne romby wielkości 3-4 cm. 

2. Sos

  • marchewkę, seler i cebulę obrać i drobno posiekać. Najlepiej użyć mezzaluny, jeśli ją posiadamy 😉; 
  • lardo pokroić w paski lub kostkę;
  • czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę;
  • z kiełbasek zdjąć jelita, mięso rozdrobnić;
  • fasolę opłukać na sicie;
  • na patelni rozgrzać chlust oliwy i podsmażyć lardo;
  • wrzucić posiekane warzywa i podsmażać, mieszając do momentu kiedy zauważymy, że kawałki cebuli zaczynają się lekko złocić;
  • dodać salsiccie i czosnek i smażyć aż mięso zacznie się rumienić;
  • podlać winem i zredukować na średnim ogniu;
  • dodać pulpę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 minut (w razie potrzeby dodać nieco wody);
  • dodać fasolę i dusić dalsze 15 minut.

  • w międzyczasie ugotować makaron w dużej ilości dobrze osolonej wody - wystarczy 2-3 minuty od momentu zagotowania.

Odcedzić, wymieszać z sosem i serwować natychmiast, gorący.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz