(Zuppa di ceci con quadrucci)
Proste, szybkie danie, w sam raz na jesienne dni.
Quadrucci:
- 150 g mąki Farina "0"
- 75 g żółtek (u mnie wyszły 4)
- szczypta soli
- chlust oliwy z oliwek
Zagniatamy ciasto (uwaga: będzie, jak na nasze, polskie przyzwyczajenia bardzo suche), zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
Wałkujemy cienko i kroimy w tytułowe "kwadraciki".
Zupa:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 1 l bulionu (dla lubiących iść na skróty, może być z kostki)
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 łodyga rozmarynu
- 1 liść laurowy
- passata pomidorowa - do smaku
- sól & pieprz - do smaku
Wykonanie:
- ciecierzycę płuczemy na sicie. Odkładamy dwie łyżki, które blendujemy, dzięki czemu zupa będzie bardziej gęsta i gładka.
- gotujemy Quadrucci w mocno osolonej wodzie 3-4 minuty. Odsączamy na durszlaku.
- marchew, seler i cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.
- dodajemmy skrojony por i gałązkę rozmarynu. Dusimy kilka minut.
- wlewamy bulion i dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut.
- dodajemy ugotowane Quadrucci.
- zupę serwujemy z grzankami.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz