Zupa z ciecierzycy z makaronem quadrucci


(Zuppa di ceci con quadrucci)

Proste, szybkie danie, w sam raz na jesienne dni.

Quadrucci:

  • 150 g mąki Farina "0"
  • 75 g żółtek (u mnie wyszły 4) 
  • szczypta soli
  • chlust oliwy z oliwek

Zagniatamy ciasto (uwaga: będzie, jak na nasze, polskie przyzwyczajenia bardzo suche), zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. 

Wałkujemy cienko i kroimy w tytułowe "kwadraciki".



Zupa:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie 
  • 1 l bulionu (dla lubiących iść na skróty, może być z kostki)
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 łodyga rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • passata pomidorowa - do smaku
  • sól & pieprz - do smaku

Wykonanie:

  • ciecierzycę płuczemy na sicie. Odkładamy dwie łyżki, które blendujemy, dzięki czemu zupa będzie bardziej gęsta i gładka.
  • gotujemy Quadrucci w mocno osolonej wodzie 3-4 minuty. Odsączamy na durszlaku.
  • marchew, seler i cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.
  • dodajemmy skrojony por i gałązkę rozmarynu. Dusimy kilka minut.
  • wlewamy bulion i dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut.
  • dodajemy ugotowane Quadrucci.
  • zupę serwujemy z grzankami.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz