Szafranowe Corzetti z masłem, orzeszkami piniowymi i majerankiem


(Corzetti stampati allo zafferano con burro, pinoli tostati e maggiorana

I oto kolejne podejście do Corzetti. Tym razem w bardzo, ale to bardzo prosty a zarazem pyszny sposób. 

Składniki:

  •  200g mąki makaronowej "0"
  • 2 żółtka 
  • tyle białego wina by razem z żółtkami dawało 100g "mokrego"
  • szczypta szafranu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • 40g masła
  • 20g orzeszków piniowych
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • opcjonalnie: tarty Parmezan

Wykonanie:

  • z mąki, żółtek, wina, szafranu, soli i oliwy zarabiamy ciasto i wyrabiamy ok. 10 minut.
  • wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.
  • następnie zaczynamy rozwałkowywać kolejne porcje ciasta na grubość ok. 1,5mm i za pomocą stempli do Corzetti wycinamy kółka i odciskamy wzór. Wskazane jest pozwolić by rozwałkowane ciasto podeschło ok. 10 minut. Dzięki temu ciasto będzie sztywniejsze i odciśnięty wzór będzie się lepiej utrzymywał. 
  • jeśli nie mamy stempli możemy po prostu wyciąć kółka o średnicy ok. 5cm.
  • Corzetti gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie (pamiętając o tym, że pasta fresca gotuje się szybko więc woda powinna być odpowiednio mocniej osolona).
  • w międzyczasie podprażamy orzeszki piniowe na suchej patelni na złoty kolor.
  • na drugiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy aż nabierze orzechowego koloru.
  • obieramy majeranek.
  • ugotowane Corzetti odcedzamy i wykładamy na talerze.
  • serwujemy polane stopionym masłem, posypane orzeszkami, listkami majeranku i startym Parmezanem.
Smacznego! 😀


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz