Makaron Trofie z sosem z cukinii z miętową nutą (i pancettą)

Makaron Trofie z sosem z cukinii z miętową nutą
(Trofie alla crema di zucchine e menta con pancetta)

Trofie, trofie, trofie... Jak tu nie kochać tego makaronu? 😀 Prosty, najpiękniejszą kulinarną prostotą - tylko mąka z twardej pszenicy i woda (no, może jeszcze ciut soli), stolnica i... jedna ręka. Serio. Ten makaron da się robić jedną ręką. Nawet bez patrzenia. A rezultat?

Cudowne, delikatne ale jędrne (wiadomo, semola i gotowanie al dente) świderki, które łapią i kurczowo trzymają przy sobie każdy sos z jakim je podamy. Oczywiście, klasycznie powinno być to pesto ale przecież nie musimy się ściśle trzymać klasyki, prawda? 😜

No to dziś zatem będzie troszkę inaczej, jednak wciąż na zielono. Wiadomo, wiosna idzie...

Dosyć pisania o głupotach zatem , czas się brać za robotę.

Składniki:

1. Trofie

  • 300g mąki Semola rimacinata czyli drobno mielonej mąki z twardej pszenicy;
  • 160-170g ciepłej wody (ciasto na trofie powinno być nieco wilgotniejsze, żeby dawało się prawidłowo formować);
  • szczypta soli

2. Sos

  • 2 niewielkie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-12 świeżych liści mięty pieprzowej
  • 30g startego Parmezanu
  • 30g startego Pecorino
  • 80-100g Pancetty (lub jeszcze lepiej, jeśli mamy, Guanciale)
  • oliwa



Wykonanie:

1. Trofie 

  • Zagniatamy ciasto, wyrabiając 8-10 minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej pół godziny.
  • Techniki robienia trofie opisywał nie będę - proponuję rzucić okiem na film tutaj: LINK

2. Sos

  • cukinię kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy ze środka kiełek;
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy czosnek aż zacznie się złocić;
  • czosnek usuwamy, wrzucamy cukinię oraz połowę liści mięty i smażymy 6-8 minut aż cukinia zacznie się delikatnie rumienić;
  • dodajemy Parmezan, Pecorino i pozostałe liście mięty, doprawiamy solą i pieprzem i całość blendujemy.

3. Wydanie

  • trofie gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Ugotowany makaron odcedzamy, odlewając uprzednio ok. pół szklanki wody w której się gotował;
  • na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę Pancettę aż ładnie się zrumieni;
  • zdejmujemy ją z patelni a na wytopiony podczas smażenia tłuszcz wrzucamy makaron i podgrzewamy około minutę, mieszając;
  • dodajemy sos, całość mieszamy i podgrzewamy kolejną minutę, w razie potrzeby dodając wodę spod makaronu;
  • serwujemy natychmiast posypując na talerzach przesmażoną Pancettą.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz