Trofie, trofie, trofie... Jak tu nie kochać tego makaronu? 😀 Prosty, najpiękniejszą kulinarną prostotą - tylko mąka z twardej pszenicy i woda (no, może jeszcze ciut soli), stolnica i... jedna ręka. Serio. Ten makaron da się robić jedną ręką. Nawet bez patrzenia. A rezultat?
Cudowne, delikatne ale jędrne (wiadomo, semola i gotowanie al dente) świderki, które łapią i kurczowo trzymają przy sobie każdy sos z jakim je podamy. Oczywiście, klasycznie powinno być to pesto ale przecież nie musimy się ściśle trzymać klasyki, prawda? 😜
No to dziś zatem będzie troszkę inaczej, jednak wciąż na zielono. Wiadomo, wiosna idzie...
Dosyć pisania o głupotach zatem , czas się brać za robotę.
Składniki:
1. Trofie
- 300g mąki Semola rimacinata czyli drobno mielonej mąki z twardej pszenicy;
- 160-170g ciepłej wody (ciasto na trofie powinno być nieco wilgotniejsze, żeby dawało się prawidłowo formować);
- szczypta soli
2. Sos
- 2 niewielkie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 10-12 świeżych liści mięty pieprzowej
- 30g startego Parmezanu
- 30g startego Pecorino
- 80-100g Pancetty (lub jeszcze lepiej, jeśli mamy, Guanciale)
- oliwa
Wykonanie:
1. Trofie
- Zagniatamy ciasto, wyrabiając 8-10 minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej pół godziny.
- Techniki robienia trofie opisywał nie będę - proponuję rzucić okiem na film tutaj: LINK
2. Sos
- cukinię kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy ze środka kiełek;
- na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy czosnek aż zacznie się złocić;
- czosnek usuwamy, wrzucamy cukinię oraz połowę liści mięty i smażymy 6-8 minut aż cukinia zacznie się delikatnie rumienić;
- dodajemy Parmezan, Pecorino i pozostałe liście mięty, doprawiamy solą i pieprzem i całość blendujemy.
3. Wydanie
- trofie gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Ugotowany makaron odcedzamy, odlewając uprzednio ok. pół szklanki wody w której się gotował;
- na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę Pancettę aż ładnie się zrumieni;
- zdejmujemy ją z patelni a na wytopiony podczas smażenia tłuszcz wrzucamy makaron i podgrzewamy około minutę, mieszając;
- dodajemy sos, całość mieszamy i podgrzewamy kolejną minutę, w razie potrzeby dodając wodę spod makaronu;
- serwujemy natychmiast posypując na talerzach przesmażoną Pancettą.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz